Det var inte länge sedan Greenpeace hackade på Apple. Anledningen var en undersökning som miljöorganisationen genomfört, där Apple framstod som ett inte alltför miljövänligt företag. Bland de saker som retade Greenpeace var Apples användande av miljöfarliga medel i produktionen och otillräckliga strategi för återvinning av utjänta datorer.

Nu meddelar företrädare för de båda företagen att man enats om en lösning: GreenMac, en helt ny serie miljövänliga Macar.

Gröna rakt igenom
Fokus ligger helt på miljövänlighet, men det unika är att man gjort alla steg i produktionen "gröna":

Macarna kommer till exempel inte att säljas på postorder eller via webben, utan kan endast hämtas upp av köparen i en fysisk butik. Lastbilar är som bekant stora miljöbovar.

En intressant detalj är att de nya Macarna har ett yttre av pressad wellpapp, i stället för den vanliga plasten eller aluminiumet.

– Ja, det stämmer faktiskt, berättar en källa på Apple. Det må låta lite konstigt, men faktum är att det är miljövänligt på flera plan: Dels slipper vi emballage, datorerna kan staplas på varandra utan att repas. Dels slipper vi lackera höljet, och slipper därmed giftiga ångor. Dessutom ser det väldigt trendigt ut. Vi har egentligen bara hittat en enda nackdel, det är att pappen är rätt fuktkänslig - den suger åt sig kaffe direkt om man råkar spilla. Men det ska nog inte vara något stort problem, vi kommer att sätta på tydliga varningsdekaler.

Kommer redan i år
Wellpappshöljet tål bara temperaturer på upp till 45 grader, varför Apple kommer att utrusta de nya Macarna med en nedbantad variant av Intels populära Celeronprocessor. Klockhastigheten är inte spikad ännu, men väntas hamna runt 400-500 megahertz. Därmed hoppas man även uppnå en exceptionellt låg energiförbrukning, skriver Apple i sitt pressmeddelande.

Den nya GreenMac-serien ska börja säljas redan i år, och kommer troligtvis att lanseras under Apple Expo i september. Serien kommer att bestå av en stationär modell av Mac Mini-typ, och en bärbar, med en skärm på 12 eller 13 tum.

Svenska priser är ännu inte satta, men i USA väntas de börja på cirka 2 500 dollar, beroende på konfiguration. Apple uppger att 250 dollar av den summan går till Greenpeace, och 250 utgör en koldioxidavgift som går till Climate Care-projektet. Som kund får man själv välja vilket projekt man vill sponsra.