Det är svårt idag att hitta riktiga alternativ till kungen av bildbehandlingsprogram för Mac OS X – Adobe Photoshop. Alla seriösa utmanare är effektivt bortsopade från banan av Adobe. Idag finns inte ens Corels tidigare mycket bra produkt – Photo-Paint – kvar för Mac-plattformen. Tittar man på Windows-arenan finns däremot hundratals mer eller mindre bra ersättare. Men för Mac OS kan man i princip räkna en handfull vettiga alternativ.

Photoshop har blivit de-facto standard för bildbehandling på Mac, och piratkopieringen har gjort att Photoshop nu också finns i var mans hem. Inte ens Photoshops utmärkta lillebror Photoshop Elements utvecklas särskilt snabbt på Mac-plattformen. Den finns kvar i sortimentet, men Adobe har själva mer eller mindre dödat produkten för Mac på grund av konkurrensen från Apples iPhoto.

Men den som letar har många bra program att finna. Som vi nämnde i inledningen finns inget allsidigt hot mot Photoshop. Adobe har lyckats med konststycket att skapa en produkt som både har bredd och djup inom bildbehandling, retusch och illustration. Men det finns en del program som klarar delar av det Photoshop kan, och det finns vissa som till och med gör vissa saker bättre än kungen.

Funkar även på gamla Macar
Vi har testat sex program som kvalar in som bildbehandlare i riktig mening. Det finns givetvis fler program, men vi har valt bort fotohanteringsprogram som Apples Aperture och Adobe Lightroom, och rena ritprogram som Corels Painter. Vi har också valt att välja bort program som enbart finns för powerpc-plattformen, trots att de kan köras via Rosetta på en Intel-Mac. Alla testade program är således universal-versioner som fungerar med både gamla och nya macar.

Bedömningen har gjorts utifrån sex grundpelare; gränssnitt, användarvänlighet, snabbhet, funktioner, prisvärdhet och mackänsla. Sedan har vi räknat ihop poängen och gjort om till ett samlat kvalitetsbetyg om 1-10. Ett nischat välgjort program får därför mycket höga poäng, medan ett bredare (med fler funktioner) och spretigare program kan få lägre betyg. Allt beror på kvalitet kontra prisvärdhet. Se det hela som en guide till ett antal program som i någon mån fungerar som Photoshop-ersättare. Det är upp till dig att välja!


Trots att Pixel Image Editor (PIE) utvecklats som shareware sedan 1997 så är det få i Macvärlden som vet att det finns. Programmet bygger i grunden på öppen källkod-programmet GIMP, men det har gjorts om till ett helt nytt program som finns för ett femtontal datorplattformar. Senaste året har det kommit versioner för Mac OS X, vilket är mer än välkommet. Pixel Image Editor är fortfarande i beta-stadie men ska komma i skarp version tidigt 2007.
Trots betastadie så är PIE nog det mest kompletta alternativet till Photoshop på Mac-plattformen. Här finns allt som en professionell bildkreatör efterfrågar, oavsett om det rör sig om bildbehandlings-, retusch- eller webbfunktioner. Programmet stöder 16-bitarsbilder och hanterar rgb, cmyk, gråskale- och labbildlägen.

Inte särskilt macigt
Det märks att utvecklarna lagt krut på att härma Photoshop. Gränssnitt, paletter och menyval ligger mycket nära dagens Photoshop-versioner till utseende och funktion. Gränssnittet känns dock inte särskilt macigt, vilket säkert kan irritera vissa. Bortser man från skalet så är det ett grymt kompetent program, som dessutom är översatt till svenska.

Stöd för lager, kanaler, markeringar, masker och banor fungerar närmast identiskt som i Photoshop. En bra sak med anor från Linux är att PIE kan ha flera »virtuella skrivbord« som du kan växla mellan.

Pixel Image Editor är ett av de snabbaste programmen vi stött på på Mac-plattformen. Det startar på blott en sekund på en Macbook Pro med Intel-processor, och är snabbt även för PowerPC-Macar. Har du en intel-mac och vill ha proffsresurser utan att vänta in Photoshop CS3 så är Pixel Image Editor ett måste att ladda ned och utvärdera. Att programmet dessutom ger otroligt mycket valuta för pengarna och att utvecklarna gör ständiga förbättringar är ännu en anledning att prova på. Det blir en rekommenderar-etikett på detta!

FAKTA
Gränssnitt: 7
Användarvänlighet: 7
Snabbhet: 10
Funktioner: 9
Prisvärdhet: 10
Mac-känsla: 3
Pris: 32 dollar
Utvecklare: Pavel Kanzelsberger
 Extremt snabbt
Full Photoshopersättare
 Ej mac-gränssnitt
Fortfarande betaSom shareware-program för mac är det få verktyg som fått så mycket ros som Thorsten Lemkes bildbehandlare Graphic Converter. Om du skulle få en bild i ett udda filformat är det stor chans att Graphic Converter (GC) klarar att öppna och jobba med bilden. Filformatsstödet var det som först lockade användare, men i numera kan man göra det mesta vardagliga bildbehandlingsoperationerna med GC. Däremot är programmet inte någon höjdare som ritprogram. Det saknar mer avancerade penslar och har inte så avancerade retuscheringsmöjligheter. Jämfört med Photoshop känns det amatörmässigt i just denna aspekt. Som digital fotohanterare och bildbehandlare är Graphic Converter däremot ett helt otroligt program. Var annars hittar man så bra färgmatchningsstöd, stöd för cmyk (bilder som ska tryckas), ett 80-tal avancerade filter och fullständigt stöd för metadata som exif- och xmp-information?

Ett måste-ha-program
Lägg till att du kan importera över 200 bildformat och skriva till drygt 80 olika bildformat, så är det inte konstigt att GC kallats bildhanteringens »Schweiziska armékniv«. För fotoentusiasten finns möjlighet att importera bilder direkt från digitalkameran, inklusive raw-filer. Något som de flesta inte vet om är att GC dessutom har en föredömligt bra bildhanteringsdel, där man kan få en perfekt överblick över sina bilder, sortera med mera. En utmärkt batch-konverterare gör det dessutom enkelt att upprepa avancerade bildfunktioner, eller snabbt applicera flöden på tusentals bilder.

Kort och gott: Graphic Converter är nästan ett måste-ha-program för alla som sysslar med bilder på en Mac. 25 dollar är väl investerade pengar, och lär du dig bara utnyttja programmets alla delar så är det oslagbart i sin nisch.

FAKTA
Gränssnitt: 7
Användarvänlighet: 7
Snabbhet: 8
Funktioner: 10
Prisvärdhet: 10
Mac-känsla: 9
Pris: 25 dollar
Utvecklare: Lemkesoft
Öppnar nästan allt
Avancerade funktioner
Lite plottrigt
Svårt för amatören
Seashore
är ett open source-program för Mac OS X som direkt finner sig tillrätta i gapet mellan Photoshop och iPhoto. Programmet är skrivet i och baserat på tekniken som finns i en annan stor open source-bildbehandlare – The GIMP. Seashore känns mest macigt av alla testade program. Det skulle mycket väl kunna följa med Mac OS X precis som iPhoto.

Gränssnittet är familjärt för alla som testat Photoshop, även om Seashore inte har bråkdelen av Photoshops alla funktioner. Däremot finns det mesta som en normalanvändare behöver. Det finns stöd för lager och alfakanaler för snygga maskningar och avancerade effekter. Seashore har också ett hyfsat bra utbud av penslar, vilket annars är genomgående dåligt i de testade programmen. Det passar med andra ord den konstnärlige användaren. Det finns också ett bibliotek med snygga texturer som kan målas fram med penslar eller pennor. Färglägen som stöds är rgb och gråskala, men det går att spara en färdig bild som tiff-bild med cmyk-färgrymd för tryck. Däremot kan man inte manipulera cmyk-bilder alls i programmet.

Klarar inte så många filformat
Vi blir riktigt imponerade av att ett till synes enkelt ritprogram som Seashore även stöder färghantering med Colorsync. En nackdel är att Seashore inte klarar så många filformat. Men om du nöjer dig med formaten GIMP, tiff, jpeg, jpeg2000 och png räcker det gott och väl till. Effekterna och filtren är det sparsmakat med, men vem använder så många filter egentligen? De vanligaste finns.

Bakom den till synes enkla fasaden döljer sig alltså ett utmärkt grundprogram för bildbehandling. Och om du bara provar så kommer du hitta fler avancerade funktioner än man först tror. Ett stort plus för fullständigt macgränssnitt. Det här programmet passar nog majoriteten användare som vill ha ett bra komplement till iPhoto.

FAKTA
Gränssnitt: 10
Användarvänlighet: 9
Snabbhet: 9
Funktioner: 6
Prisvärdhet: 10
Mac-känsla: 10
Pris: Gratis, öppen källkod
Utvecklare: Sourceforge
Full mackänsla
Snabbt
Lättanvänt
Få filformat
Begränsade funktionerThe GIMP är nog det mest populära bildbehandlingsprogrammet inom öppen källkod-världen vare sig du kör Linux, eller något annat operativsystem. GIMPShop är en förfining av GIMP, där menyer med mera har gjorts om för att mer likna Photoshop. I grund och botten är det alltså GIMP, men med samma nomenklatur som vi är vana vid i Photoshop. Det är samma funktioner och upplägg, men med lite annorlunda gränssnitt.
GIMPShop har nästan samma bredd som Photoshop, men tyvärr är upplägget, gränssnittet och arbetsflödet långt ifrån så genomtänkt som i Adobes bildbehandlare. Kanske beror det på att testaren är uppväxt med Photoshop, men det går helt enkelt inte att lära om totalt.

GIMPShop körs som sin kusin GIMP genom Apples X11-emulering vilket känns som en rejäl omväg för ovana mac-användare. X11-programmet finns på installationsskivorna för Mac OS X och ger dig tillgång till en mängd unix-program på Macen. Det gör också att mackänslan försvinner totalt.

Funkar på alla burkar
Gränssnittet är typiskt Linux-stuk, med lite uppiffade aqua-knappar som inte riktigt passar in. Att allting sedan ligger som flytande paletter utspridda överallt är också svårt att vänja sig vid.
Men om bortser från gränssnittet har du ett riktigt alterantiv till Photoshop – förutom cmyk-stöd, stöd för ritplattor och några få avancerade funktioner som finns i Photoshop.

Tyvärr ger frånvaron av cmyk-färgrymden ett tydligt minus. Det gör att du inte kan anpassa bilder direkt för tryckas i en vanlig fyrfärgs tryckpress. Betänk dock att GIMPShop är helt gratis, det finns för mängder av datorplattformar, och fungerar likadant på en Mac, Windows- eller Linux-burk. Skulle du sakna något så finns det nästan alltid någon annan som har utvecklat en plugin som gör det du vill.

FAKTA
Gränssnitt: 2
Användarvänlighet: 4
Snabbhet: 8
Funktioner: 8
Prisvärdhet: 10
Mac-känsla: 2
Pris: Gratis, öppen källkod.
Utvecklare: Scott Macella
Enormt funktionsrikt
Gratis
Öppen källkod
Fult och osmidigt gränssnitt
Hög inlärningströskelBinuscan är mest kända för sina professionella prepress-program för separation av fyrfärgsbilder för tryckindustrin. Grundaren Jean-Marie Binucci är en synnerligen kreativ man som gått sin egen väg och trott på sina idéer. Photo Retouch Digicam är som namnet antyder ett verktyg riktat mot avancerad retush av digitala bilder. Det fungerar på ett helt annat sätt än Photoshop, men har man väl lärt sig grunderna jobbar man snabbt som blixten med detta geniala program. Digicam-versionen är lillebror till fotoretuschprogrammet Photo Retouch Pro, men det viktigaste för normalanvändaren finns även i den prisvärda Digicam-versionen. Skickar man inte bilder för tryck finns ingen anledning att köpa Pro-versionen.

I Photoshop handlar det mesta om att göra markeringar som man sedan gör förändringar på. Photo Retouch Digicam har ett mer direkt arbetssätt som är svårt att förklara. Om du exempelvis vill byta färgnyans på ett objekt i bilden gör du som följer: Markera ut den färg i bilden som ska påverkas, välj en ny nyans och tryck OK. Nu är det bara att välja en lagom stor pensel och måla ut färgförändringen. Ingenting utanför färgområdet vi valt påverkas. Som ren magi! Har man väl testat förstår man hur mycket tid det finns att spara med Photo Retouch Digicam.

Genialt uppbyggt
PRD är genialt uppbyggt, med så få dialogrutor som möjligt. Du kan med andra ord göra alla de viktigaste bildförbättringarna i ett fönster och trycka OK. Resultatet är enastående varenda gång! Det enda som drar ner betyget är att Digicam-versionen bara kan spara i 8-bitars färgläge, samt att cmyk inte finns. Men vill man ha detta är det väl bara att bita i det sura äpplet och hosta upp 20 gånger pengarna för Photo Retouch Pro. Photo Retouch Digicam är ändock ett av de bästa fotoredigeringsprogrammen som finns för mac, om man bara jobbar med fotoredigering och retusch. Dock hade vi lite problem med att demoprogrammet ibland stängdes ner under arbete. Buggvarning enda minuset.

FAKTA
Gränssnitt: 9
Användarvänlighet: 10
Snabbhet: 7
Funktioner: 10
Prisvärdhet: 7
Mac-känsla: 9
Pris: 49 Euro, finns begränsad demo
Utvecklare: Binuscan
Grym retusch
Innovativt
På svenska
Saknar cmyk
Bara 8 bitars rgbFy för Sören!, tänkte vi direkt när vi öppnade Photoline32. Programmet har en lång bana inom windows-världen som ett »billigt Photoshop för avancerade hemanvändare«. Men i år har utvecklarna även portat en version till Mac OS X. Windows-känslan dröjer sig kvar, vilket inte minst märks på det ruggigt fula och ostrukturerade gränssnittet. Det är förvisso macifierat en aning, men frågan är om det inte hade varit bättre att ha kvar Windows-utseendet helt. Knappar känns hopplöst omoderna. Ta bara exemplet med ikonen för masker: Vad finns som symbol på knappen, om inte allas vår läderlappen? Det blir lite tacky för vår smak helt enkelt.

Bra med cmyk-stöd
Nåväl, om vi bortser från det yttre så är det ett förvånansvärt kompetent paket man kan ladda ner. Det finns stöd för både bitmap-grafik och vektorgrafik, lättare animering och batchkonvertering. Så du kan skapa och jobba med det mesta med Photoline32. Som bildredigerare funkar Photoline32 bra, helt klart. Stöd för cmyk är positivt, likaså stödet för 16-bitarsbilder i rgb, som blir allt mer populärt bland avancerade amatörfotografer. Det som gör Photoline extra prisvärt är att det även fungerar bra som enklare layoutprogram. Fin texthantering med effekter och flödning av text i textrutor.

En simpel men trevlig detalj är en snabbpalett för att ändra kontrast, ljushet och någon av färgkanalerna med enkla plus och minusknappar. Perfekt för nybörjaren och lättillgängligt.
I det stora hela är Photoline32 ett program som växer ju mer man jobbar i det. Om man bara kunde snygga till gränssnittet till macstandard tror jag många användare skulle älska programmet. Kompetent - men fult blir slutordet. Det ser betydligt bättre ut i Windows.

FAKTA
Gränssnitt: 5
Användarvänlighet: 6
Snabbhet: 7
Funktioner: 9
Prisvärdhet: 7
Mac-känsla: 5
Pris: 59 dollar, finns tidsbegränsad demo
Utvecklare: Computerinsel
Komplett
Prisvärt funktionsmässigt
Halvtaskigt gränssnitt
Dålig mackänsla