Microfiberduk

Macanvändarnas stora favorit är något så enkelt som en microfiberduk som de vanligaste mataffärerna säljer: Maria Microfiberduk.
Microfiberdukar är effektiva mot damm och fettfläckar på skärmen, men även mot lite svårare smuts. Om det är så pass smutsigt på skärmen att duken inte rår på smutsen är enklaste sättet att ta en lätt fuktad trasa först och sedan med microfiberduken. För dig som vill ha microfiberdukar från datatillverkare finns till exempel Mattings microfiberduk. Pris från 160 kr på Matting eller Macoteket.

Våtduk
Självklart finns det även våtdukar till skärmar. Till exempel en från Allsop som är antistatbehandlad som håller din skärm ren och snygg.
Finns förpackad som dispenser och innehåller 100 st. Pris cirka 69 kr. Du hittar dem på Matting.
 
Rengöringsgel
För dig som är rädd om skärmen. Det rinner inte och känns lite mer exklusivt att rengöra skärmen med. Pris cirka 120 kr. Finns på Matting.Har du tillräckligt med bös under tangent­bordet att fylla en dammsugare a.k.a. punschrulle? Kanske dags att göra som undertecknad: kavla upp ärmarna och storstäda tangentbordet.
Visst, det är lite bökigt och tar lite tid, men det är värt slitet – vilken härlig känsla att låta fingrarna flyga fram över ett nystädat och fräscht tangentbord!


Simon Grabiec gjorde i nr 4-2005 en ambitiös demonstration av hur man rengör sitt tangentbord in i minsta detalj. Nu är det dags igen, men i tidens anda kör vi denna gång latmannaversionen. Vi skruvar inte isär tangentbordet men gör en grundlig rengöring av tangenter och ovansidan, där det hamnar mest smuts. Den ambitiöse som ändå vill skruva isär tangentbordet ska ha en torx-skruvmejsel, finns bland annat på Clas Ohlson.
Obs! Glöm inte att koppla ur tangentbordet, om du har trådlöst ta ur batterierna.
Aj aj aj! Ett klockrent fall av ett icke-städat tangentbord. Det snart fyra år gamla tangentbordet har aldrig genomgått något annat än en »kattvätt« (puts på ytan). Mången middag och frukost har ätits här över. Dags att rengöra!
Lätt gjort! Bara att pilla lite i underkant så lossnar de. Har du stora fingrar kan du hjälpa till med en matkniv eller skruvmejsel. Ta det lite försiktigt bara så blir det inga synliga märken.


…och skjuts in i diskmaskinen!
Det finns många sätt att göra rent tangenterna på: tvätta dem en och en, lägga ner dem i en spann med varmt vatten och diskmedel och gnugga av dem och så vidare. Jag valde diskmaskinen. Snabbt, enkelt och effektivt. Valde 30°-läget och lade tangenterna i besticklådan som har en litet lock (så att tangenterna inte flyger omkring i diskmaskinen). En BH-påse går också utmärkt!
Låt tangenterna torka ordentligt! Hellre lite för länge än för kort tid. Lägg dem till exempel på en ren handduk när du torkar dem och flytta dem gärna till en ny handduk efter ett tag så att de inte ligger i sin egen fukt.Medan tangenterna torkar kan du göra rent bottenplattan. Dammsug försiktigt. Använd en torr tops till att gnugga bort fläckar och dammsug bort det skräp som lossnar i gnuggningen. Var mycket försiktig med dammsugaren, använd gärna en möbelborste till munstycket om du har en sådan.


Nu börjar pilljobbet med att sätta tillbaka alla tangenter. Kika på fotot du tog innan för vägledning... nu får du chansen att skapa en relation med var och en av tangenterna (vi lovar att du kommer att höja på ögonbrynen mer än en gång: »Vad är det här för en tangent?«.).Om du tycker att det är besvärligt att plocka isär ditt tangentbord då och då för att rengöra rekommenderar vi iSkin ProTouch. Det håller damm, vätskor och brödsmulor borta från ditt tangentbord. Det är utformad för Apples tangentbord och materialet är slitstark silikon som är mycket enkelt att rengöra. Finns i tre olika färger, genomskinligt, blå och rosa.
Du hittar gummiskydden på Apple Store och de kostar 299 kronor för vanliga tangentbord och 229 kronor för bärbara.Vem har inte rengjort ett gäng skitiga kulmöss i sina dagar? Kulmusen är ute men smutsen består. I dagsläget är en strejkande scroll på Mighty Mouse det trendriktigaste du kan ha inom dator-rengörar-kretsar (om det hade funnits sådana).
Mången är användarna som förtvivlat frågat sig varför den praktiska musen helt plötsligt blivit lika opraktisk som en vanlig mus med endast en scroll-riktning. Lösningen är lätt som en plätt: Rengör den lille gynnaren! Ta en luddfri fuktad trasa och dra försiktigt denna fram och tillbaka ovanpå hjulet.
Instruktionsfilm på utförandet hittar du här.


Att vi macanvändare älskar våra Macar är självklart. Och det man älskar vårdar man. Men inte bara utsidan, även insidan. Ingen dator mår bra av en igendammad fläkt.
För att komma åt dammet måste du ta av chassit. På de flesta modeller är detta ingen rocket science men det finns undantag: iMacarna bör du inte ge dig på alls, där krävs det att du lossar skruvar och rycker loss limkanter och så vidare.

Rengöringsspray
Det finns rengöringspray som helt enkelt är luft på burk. Använd den för att blåsa bort allt damm som sitter i datorn utan att behöver vara orolig för att förstöra någon komponent. Pris från 90 kr. Du hittar den på Datorbutiken eller på Matting.
För bohemen
Använd munnen, ta i nu (för kung och fosterland) och blås allt vad du har så kommer dammet ut från datorn. Visserligen kommer dammet ut till rummet men det kan du dammsuga upp efteråt. Sedan kan du torka men en väldig lite fuktad trasa på fläktarna. Om du är rädd att det finns fukt kvar så är det nog bäst att låta datorn stå ett tag innan du sätter igång den igen.   

Den modiga

Använd en vanlig dammsugare men var extra försiktigt när du närmar dig datorn. Komponenterna kan bli förstörda om du är oförsiktig. Dammsug liksom »i luften« ovanför.Peter Esse, butiksansvarig för MacSupport i Malmö och Lund, som tagit emot datorer med fuktskador av bland annat kaffe, öl, champagne och kinesisk soja.

Jag har spillt kaffe över mitt tangentbord!
Dra snabbt ut kontakten eller ta ur batterierna om det är trådlöst. Spola sedan vatten över tangentbordet och låt det torka riktigt ordentligt. Hav tålamod – torktiden är flera dygn. Detta gäller all slags vätska, inte bara kaffe.

Jag har spillt vätska i min Macbook…
Stäng av den snabbare än kvickt, ta ut batteriet och håll den avstängd minst en vecka. Då bör den ha torkat och du kan kontrollera om några problem uppstått. Är något konstigt återstår bara att med dumstruten på huvudet kontakta verkstaden...

...verkstad, det låter dyrt?
Räkna med runt tusenlappen per timme inklusive moms. Prata med försäkringsbolaget först. Har du tillägget allriskförsäkring, eller »drulleförsäkring«, i din hemförsäkring så kan verkstadens kostnader täckas av denna. De flesta försäkringsbolag gör dock en bedömning av hur mycket dagsvärdet är på din dator. Det vill säga hur mycket den är värd på begagnatmarknaden. Att datorer minskar i värde snabbare än en avlöning drar iväg vet vi väl alla... så ta en koll med försäkringsbolaget först, hur mycket de är villiga att ersätta dig med. Glöm inte heller självrisken...

...de dåliga brukar man ju säga. Johanna Nolin gjorde en rövare när hon spillde vätska i sin dator:

»När jag satt och pluggade med min iBook G4 lyckades jag spilla ut ett stort glas vatten rakt ner i datorn. Efter konsultation med min pojkvän som är datatekniker vände jag upp och ner på ibooken, tog ut batteriet och ställde in den utan batteriet i ugnen. Jag »ugnsstekte« datorn i 45-50 grader i tre dygn. Det gjorde susen. Batteriet fick under tiden stå och torka. Sedan provkörde jag datorn och än idag funkar den utan några problem.«

Vi säger bara: Don't try this at home!