I dagarna är det sex år sedan den första skarpa versionen av Mac OS X släpptes till allmänheten. Därför kan det vara hög tid för en sammanfattning om vad som har hänt under denna tid.

Först dock lite bakgrundshistoria. I mitten på 1990-talet insåg Apple att man var tvungen att göra något radikalt för att inte fortsätta tappa marknadsandelar. Lösningen var ett helt nytt operativsystem som gick under kodnamnet Copland. Men efter två års utveckling valde man hösten 1996 att lägga ner projektet helt och hållet. Det skulle nämligen ta alldeles för lång tid att åstadkomma allt det man hade lovat kunderna.

Istället valde man i december 1996 att köpa upp det lilla företaget NeXT för att få tillgång till det Unixbaserade operativsystemet OpenStep. (På köpet fick man en viss Steve Jobs som lämnat Apple tio år tidigare).

Nackdelen med OpenStep var att det inte var det minsta likt det klassiska Mac OS som hängt med sedan 1984. Därför var nu målet att få OpenStep att se ut och fungera ungefär som Mac OS. Projektet fick kodnamnet Rhapsody och den första utvecklarversionen kunde presenteras på WWDC redan 1997. (En intressant sak med Rhapsody var att operativsystemet fungerade på såväl PowerPC- som x86-datorer).

1999 kunde Mac OS X Server 1.0 presenteras. Operativsystemet såg ut som Mac OS 8, men byggde på helt ny kod. Det stod dock klart för de flesta att det skulle dröja ytterligare ett tag innan man fick något som var användbart i dagligt bruk.

Samtidigt arbetades det för fullt på den första konsumentversionen. I september 2000 släpptes den första publika betaversionen av det som nu gick under namnet Mac OS X (X:et stod dels för Unix, dels för nummer tio). Att det rörde sig om en helt ny produkt signalerades bland annat med det nya gränssnittet Aqua och introduktionen av den så kallade dockan. Under den glassiga ytan fanns den nya kärnan Darwin och efterlängtade detaljer som skyddat minne.

Utvecklingen gick snabbt framåt och den 24 mars 2001 släpptes så skarp version av Mac OS X 10.0 (Cheetah).

Men mottagandet från konsumenterna var långt ifrån hjärtligt. Dels var systemkraven ruskigt höga (G3-processor och 128 megabyte RAM), dels var det mycket som inte funkade som det skulle. Till exempel kunde man inte spela upp filmer på dvd eller bränna cd-skivor. Till råga på eländet var stabiliteten under all kritik och Kernel Panics hörde till vardagen.

Redan i september kom därför Mac OS X 10.1 (Puma) som en kostnadsfri uppdatering. Nu var de flesta av de påtagliga bristerna från 10.0 åtgärdade, men operativsystemet upplevdes fortfarande som alltför trögt. Ville man få gjort något var det enklare att starta upp i Mac OS 9.

Det var först med Mac OS X 10.2 (Jaguar) i augusti 2002 som det nya operativsystemet började kännas användbart på riktigt. Apple lanserade nyheter som Quartz Extreme, Rendezvous (sedermera omdöpt till Bonjour) och iChat. Dessutom hade man fixat nätverksprotokollen och byggt in sökmöjligheter direkt i Finderfönstren. Men trots att Apple arbetat hårt på att öka prestandan kom det fortfarande klagomål på att det gick snabbare att jobba i Classicläge.

När det var dags för Mac OS X 10.3 (Panther) i oktober 2003 upphörde klagomålen på att operativsystemet var långsamt. Istället klagades det nu på att stödet för en del äldre modeller hade försvunnit. Å andra sidan var i stort sett alla barnsjukdomar utrensade. Förutom nya finesser som Exposé kunde man nu öppna Worddokument i Textredigeraren, öppna zipfiler utan tredjepartsprogram och använda sig av valfritt UNIX-program med hjälp av X11.

Den 29 april 2005 kom Mac OS X 10.4 (Tiger) med fler än 200 nyheter (enligt Apples sätt att räkna). Nu tillkom Dashboard, Automator och den nya sökfunktionen Spotlight. Dessutom nya versioner av Safari, iChat, Mail och Quicktime. Under ytan var förändringarna än större. Förutom en rejält uppdaterad kärna tillkom nya API:er som Core Image, Core Data och Core Video.

Nu drygt två år senare väntar vi spänt på lanseringen av Mac OS X 10.5 (Leopard) med nya funktioner som Spaces och Time Machine. Dessutom utlovas nya versioner av Safari, iChat och Mail samt integrering av Boot Camp, Front Row och Photo Booth.

Exakt när Mac OS X 10.5 lanseras är högst oklart. Från officiellt håll är det dock fortfarande "våren 2007" som gäller.