Det finns flera anledningar till att fjärrstyra Macen. Kanske behöver du göra någon serverinställning medan du är på annan ort, eller så har du helt enkelt gömt servern i garderoben och vill inte behöva trängas bland kappor och skor.

Apples egna lösning Remote Desktop är enkel att få igång och använda, men kostar en slant att köpa. Detsamma gäller för klassikern Timbuktu Pro. Ett bra gratisalternativ som vi kommer
att använda oss av är VNC-protokollet (Virtual Network Computer), och ett par smarta gratisverktyg.

Om du har OS X Panther, eller ännu hellre Tiger, installerat på servern, finns VNC redan inbyggt I systemet. Allt som
behövs är ett par enkla inställningar för att göra det möjligt att fjärrstyra datorn. Om du däremot har ett äldre system behövs extraprogram, som till exempel gratis OSXvnc eller OS9vnc om du har en riktigt gammal Mac.

En stor fördel med VNC är att det finns till de flesta plattformar. Det finns till exempel klienter för Windows så som RealVNC och PalmVNC för Palms handdatorer. Detta innebär att du lika gärna kan sitta på jobbets Windowsburk och kontrollera hemmaservern, eller i kön på snabbköpet och styra via handdatorn.

För att få igång VNC krävs dels en server och dels en klient. Servern är maskinen som ska kontrolleras, och klienten är den maskin varifrån vi vill styra servern, Vi börjar med att starta VNC på servern, och tillvägagångssättet är lite olika beroende på vilken version av OS X du kör. Häng med!

OS X 10.3 eller senare

Starta »Systeminställningar« i Äpplemenyn. Klicka på »Fildelning« och kryssa i »Apple Remote Desktop«. Välj användaren som du vill styra, förslagsvis varifrån du kör igång serverprogrammen. Kryssa även i »Övervaka« och »Kontrollera« samt »VNC-tittare kan kontrollera bildskärmen med lösenord«. Bekräfta med »ok«. Servern är startad.


Äldre OS X med hjälp av OSXvnc

Starta programmet OSXvnc.
Skriv in önskat lösenord i fältet »Password« och klicka på »Start Server«. Välj fliken »Startup«. Klicka på knappen »Configure Startup Item«, nu kommer servern att startas automatiskt nästa gång Macen startas om. Verkställ
med »Restart Server«.

Gå tillbaka till »Systeminställningar« och »Fildelning«. Klicka på fliken »Brandvägg«. Om »Apple Remote Desktop« finns som alternativ kryssar du i det. Annars skapar du en ny tjänst genom att klicka »Ny...«, väljer »Portnamn: Annat« och anger 3238 för både TCP och UDP.Anslut från en annan dator

Nu är servern igång och vi
kan ansluta från från någon
annan dator via valfri vnc-
klient. En av de bättre för
OS X heter Chicken of VNC
och finns för gratis nedladdning. Starta helt enkelt klienten och skriv in ditt domännamn eller ip-nummer samt lösenord och klicka på »Connect«.


  • Köp en stor och snabb hårddisk för att lagra filer och mycket
  • RAM-minne för att hantera många samtidiga processer.
  • Ställ in OS X på att starta om efter strömavbrott under Systeminställningar.
  • Placera inte servern för varmt, utan med god luftcirkulation.
  • Skaffa en UPS (uninterrupted power supply) som kickar in vid strömavbrott för att undvika haveri eller nekad åtkomst.

Chicken of the VNC, klient för OS X

RealVNC (klient för Windows)

PalmVNC (klient för Palm OS)

OSXvnc (server för OS X och OS 9)

Magnus Nilsson är en trogen MacWorld- och Mac Pressen-skribent, numera bosatt i London. Läs hans blogg här!


Måndag: Sätt upp en ftp-server.
Tisdag: Sätt upp en e-posterver.
Onsdag: Koppla servern till en domän.
Torsdag: Fjärrstyr Macen med VNC.
Fredag: Ladda upp filer via webbläsaren.