Om du läst de senaste numren av MacWorld har du säkert märkt att vi testat en del tv-kort med usb-anslutning på sistone. Du har säkert också märkt en sak till: samtliga använder sig av Elgatos programvara EyeTV, som blivit något av en standard på Mac.
Tubestick från Equinux går sin egen väg, och levereras med egna programmet The Tube. Dessutom medföljer just nu en fullversion av Front Row-alternativet Media Central. Vi återkommer strax till det sistnämnda programmet.

Sett till funktion och utseende skiljer sig inte Tubestick något märkvärdigt från de andra tv-korten vi testat. Dosan är ungefär lika stor som förra generationens iPod Shuffle, stoppas direkt in i usb-porten och har en liten kontakt där den medföljande miniantennen med magnetfot kopplas in. När dosan kopplats in startar The Tube automatiskt, första gången görs en kanalsökning och sedan är det bara att tuta och köra.

Här noterar vi också att dosan verkar ha betydligt känsligare mottagare än andra tv-kort vi provat. Vi får till exempel in musikkanalen The Voice med perfekt mottagning – det har vi inte lyckats med hittills. SVT som ibland flimrat till fungerar här helt perfekt, och så fortsätter det, kanal efter kanal.

Gratis Media Central
En skillnad mot EyeTV är att allt man tittar på inte spelas in automatiskt. Det går alltså inte att pausa och sedan återuppta tittandet där man slutade. I stället finns en vanlig rec-knapp som spelar in kanalen man tittar på, och när programmet är slut får kan man se färdigt via inspelningen istället. Det fungerar bra, men är förstås inte hälften så smart som Elgatos lösning. Trots det gillar vi The Tube. Programmet är enkelt och snyggt, och reagerar dessutom snabbt på våra kommandon – vilket man inte alltid kan säga om EyeTV.

Här hade testet kunna sluta, och intrycket hade räckt till för en god nia. Men Equinux har dessutom lagt med Media Central – och nu händer det grejer!

Media Central kan bäst beskrivas som ett Front Row fast bättre. Vi gillar Front Row, men Media Central går steget längre. Det finns fler möjligheter, den hanterar fler filformat, den har stöd för Skype, Youtube- och Googlefilmer, webbradio, det går att ställa in olika »skins« för utseendet; kort sagt: den är bättre på allt. Egentligen finns bara två nackdelar: Media Central tar en god stund att starta upp (till skillnad från Front Rows blixtsnabba aktivering) och man måste ställa in tv-kortet rätt eftersom det inte funkar av sig självt. Inställningarna kompliceras av att den envisas med att kalla
Tubestick för Networx Mobile TV – men nu när du vet det är den svåra biten över.

I vanliga fall kostar Media Central 30 euro, vilket får ses som ett högt pris. Nu medföljer det dock gratis – vilket har gjort att Tubestick i skrivande stund är helt slutsåld. Det förvånar oss inte alls. Equinux tar dock emot beställningar på sin sajt, och meddelar också att man kommer att fortsätta att skicka med Media Central.

MacWorlds köpråd
Tubestick är den bästa usb-tv-lösningen till Macen vi testat hittills. Mottagningen är fantastisk, programvaran utmärkt och priset ungefär hälften av vad konkurrenterna tar för sina prylar. Aldrig har ett betyg varit lättare att sätta.

Fakta

Funktion: TV-kort för digital-tv.
Tillverkare: Equinux.
Pris: Ca 375 kronor inklusive Media Central.
Systemkrav: 1 GHz G4 eller Intelmac, 512 MB internminne, OS X 10.4, usb 2.0.

Billigaste tv-kortet med superb mottagning, just nu dessutom med Media Central.
 Inget stöd för programkort och därmed betalkanaler.