Mac OS X inbyggda ftp-funktion är lätt att starta, men samtidigt väldigt begränsande. I princip kan användare endast logga in till sina hemkataloger eller andra mappar för vilka man korrigerat rättigheterna.

För att i stället få tillgång till funktioner som maximal bandbredd, loggning och att tilldela diskutrymme per användare krävs det extra program. PureFTPd är en mycket kraftful server med öppen källkod, som finns till de flesta operativsystem. Programmet lämpar sig såväl till ambitiösa hemmaservrar som stora webbhotell. Alla funktioner till trots, är det ingen svårighet att installera och konfigurera programmet på Macen. Til vår hjälp har vi gratisprogrammet PureFTPd Manager som innehåller en förkompilerad version av PureFTPd samt ett grafiskt användargränssnitt.


Ladda ned programmet PureFTPd här. Kör igång installationsprogrammet och klicka dig vidare för att välja destinationsskiva och knappa in ditt administratörslösenord för att påbörja installationen.


PureFTPd Manager placeras automatiskt i Programmappen. Starta programmet och knappa åter in ditt administratörslösenord för att kunna ändra inställningarna. Nu startar en konfigurationsassistent som hjälper oss att starta en ftp-server.


Det är rekommenderat att skapa en anonym användare. Denna kan dock stängas av vid ett senare tillfälle. Här kan vi välja var på startskivan (eller en extern disk) som användaren ska skapas. bekräfta ditt val med Continue.


Istället för att behäva skapa fysiska konton via OS X för enbart ftp-användare, kan vi skapa virtuela användare för enbart ftp-hantering. Dessa delar samma användarkonto i OS X. De här användarna lagras i en separat fil och påverkar inte systemet i övrigt.


Genom att logga alla händelser håller vi stenkoll på vår server. Om något fuffens dyker upp i loggfilen kan vi åtgärda genom att till exempel stänga av kontot, begränsa tillgången till filer eller bandbredd. Låt alla förinställda värden vara kvar här, och klicka dig vidare.


Det sista vi måste göra är att starta ftp-servern och välja att servern ska startas automatiskt varje gång vi startar datorn. Klicka vidare för att se en summering av serverkonfigurationen och starta slutligen servern.


Klicka på User Manager. Fyll i uppgifter för användarnamn och lösenord. Genom att klicka på fliken Virtual Folders kan vi låta användare få tillgång till mappar utanför hemmappen, till exempel en annan användares musikmapp.


Starta en ftp-klient, exempelvis Transmit, och knappa in adressen localhost följt av övriga inloggningsuppgifter.

Vill du nå din server utanför ditt hemnätverk tar du reda på ditt ip-nummer (till exempel via whatismyip.com) och skriver in det i stället. Lycka till!

Magnus Nilsson är en trogen MacWorld- och Mac Pressen-skribent, numera bosatt i London. Läs hans blogg här!


Måndag: Sätt upp en ftp-server.
Tisdag: Sätt upp en e-posterver.
Onsdag: Koppla servern till en domän.
Torsdag: Fjärrstyr Macen med VNC.
Fredag: Ladda upp filer via webbläsaren.