Fibaro Flood Sensor är en blankvit, oval och faktiskt rätt snygg liten pryl. Som namnet antyder är det en läckagesensor som varnar när det kommer vatten på ställen där det inte borde, både med notiser i Iphone och Apple Watch, och genom att tjuta högt.

Under enheten, som är gjord i plast, sitter guldpläterade teleskopsondrar som reagerar vid kontakt med vatten. Flood Sensor är vattentät – såklart – men också sjunksäker, så blir översvämningen riktigt illa flyter sensorn på ytan och fortsätter larma.

Läs också! Netatmo Healthy Home Coach: Få koll på inomhusluften med Homekit

Fibaro Flood Sensor

Fibaro Flood Sensor finns i två modeller, en med Homekit-kompatibilitet som gör att den kan integreras väl i ett Homekit-hem, och en modell för Z-Wave-protokollet.

Automatiseras med Homekit

Vi testar alltså Homekit-versionen, och placerar ut den på ett par olika ställen i hemmet. Själva installationsprocessen är busenkel och går på max fem minuter. Fibaros egen app behövs vid installationen, men i övrigt klarar vi oss bra med IOS hem-app. I appen blir läckagesensorn även tillgänglig för automatisering, utöver att bara varna om vattnet. Vi skulle till exempel kunna låta stänga av ett uppkopplat eluttag per automatik om läckagesensorn larmar.

Fibaro Flood Sensor
Fibaros app till vänster. Till höger ser vi några av alternativen för automatisering i Homekit.

Vi placerade läckagesensorn dels framför en diskmaskin, dels på badrumsgolvet. Nu råkade vi som tur var inte ut för några vattenläckage under tiden vi testade, men vi ”råkade” spilla vatten runt enheten ett antal gånger.

Läckagesensorn reagerar inte på några få vattendroppar, och det är nog bra. Lite stänk på köksgolvet behöver ju inte betyda att hela diskmaskinen gett upp och bestämt sig för att släppa ut vatten i köket (japp, vi har vaknat med en stor pöl på köksgolvet efter en havererad diskmaskin, men det var tyvärr innan vi hade den här sensorn).

Det krävs lite mer vatten än så för att sensorn ska börja beklaga sig, en liten pöl åtminstone, och då både tjuter den högt och skickar notiser till vår klocka och mobil.

Fibaro Flood Sensor
En notis vi helst inte vill behöva se.

Mäter mer än vatten

Men Fibaro Flood Sensor är också mer än bara en vattensensor. I enheten finns en termometer och sensorn både tjuter och blinkar om den flyttas på. Knappast något som skrämmer bort tjuvar, snarare är det ett smart sätt att veta om någon råkat flytta på eller stöta till sensorn av misstag.

Det här är en relativt okomplicerad produkt där få saker kan gå fel. Kommunikationen med både Hem-appen och Fibaros app sker felfritt. Ska vi ändå nämna ett par nackdelar tycker vi att den har en rätt udda, ibland svårplacerad form.

Läs också! Fibaro Motion Sensor: Mångsidiga multisensorn är ett givet köp

Den är inte tänkt att klistras fast (även om det går, så länge man inte stör teleskopsondrarna) och är inte helt diskret i sin runda form. Att placera den framför diskmaskinen som vi gjorde är till exempel inte helt smart, då det är lätt att stöta till den av misstag (en plastbalja lämplig för ändamålet under maskinen är ändå en billigare investering).

Dessutom mäter sensorn på grund av sin design egentligen bara en punkt i hemmet, så det gäller att placera den smart. En liten designmiss märkte vi också; Den lilla högtalaren som ska tjuta när sensorn upptäcker ett vattenläckage sitter undertill, vilket gör att ljudet dämpas om det läcker så mycket vatten att sensorn börjar flyta på ytan. Men då har vi redan fått en notis om problemet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fibaro HomeKit Flood Sensor FGBHFS-101 Pris vid test: 649 kr.

Bästa pris just nu: 699 kr