En av de mest irriterande tilltagen bland webbutvecklare idag är autospelande video, och till skillnad från förr i tiden då tillägg som Clicktoflash gjorde det enkelt att stoppa gör javascript och html5 att det har blivit krångligare. Så hur får du bukt med det frustrerande problemet?

Läs också: Så här stänger du av autospelande video på Facebook

Stäng av autospelande videor
Foto: Skärmdump

Safari

I Safari finns en inbyggd men dold funktion för att stänga av autospelande videor. I Mac OS 10.13 som släpps i höst kommer det som en standardfunktion och blir busenkelt att använda, men redan nu kan du relativt enkelt aktivera det via den ”hemliga” debugmenyn.

För att få fram den menyn öppnar du Terminal och skriver in följande kommando följt av retur:

defaults write com.apple.Safari IncludeInternalDebugMenu 1

Notera att debugmenyn inte är detsamma som utvecklarmenyn (som också har olika dolda funktioner). Välj sedan Debug -> Media Flags -> Disallow Inline Video, alternativt Video Needs User Action. Du kan prova dig fram vilket av dessa två alternativ som funkar bäst, de verkar göra likartade saker men båda bråkar med en del sajter.

Du kan alltid byta inställning en stund för att till exempel titta på Youtube (som inte gillar någon av inställningarna). Vill du bli av med Debug-menyn kan du skriva in kommandot ovan i Terminal men byta ut 1:an mot en 0:a.

Stäng av autospelande videor
Foto: Skärmdump

Chrome

Googles webbläsare har tyvärr inga inbyggda funtioner för att stoppa autoplay. Det finns däremot ett tillägg du kan installera (som även fungerar med Opera). Det är inte heller perfekt och stoppar inte alla autospelande videor, men det minskar i alla fall bombardemanget kraftigt.

Du installerar tilläget Disable HTML5 Autplay härifrån.

Det är värt att notera att utvecklingen av tillägget nyligen lades ner, på grund av att Google har börjat jobba på en egen lösning som ska byggas in i Chrome. Men tills vidare är det alternativ som fungerar hyfsat i alla fall.

Missa inte: Firefox för IOS uppdaterad med nytt nattläge

Firefox

Även här saknas en inbyggd funktion, men tillägget Flashstopper fungerar utmärkt och har väldigt goda omdömen bland användare. Det fungerar, namnet till trots, med både html5 och Flash (om du fortfarande har det installerat).

Flashstopper har även vitlistning av sajter, så om det strular med tilläget aktiverat lägger du bara till just den sidan i listan och behöver inte hålla på och stänga av och på funktionen.