Mac
Foto: Adam Patrick Murray

Från 2006 började alla Macar säljas med inbyggt optiskt ljud med s/pdif-standarden, även kallad toslink. Under många år innebar det att den vanliga hörlurskontakten även fungerade med mini toslink-sladdar som använder fiberoptik för att föra över digitalt ljud. Det innebär både att du kringgår Macens inbyggda dac och kan använda en bättre i förstärkaren, och att du kan få surroundljud för filmer via en hemmabioreceiver.

Läs också! Intel NUC: Pytte-datorn som ger nytt hopp för Mac Mini

De senaste modellerna har dock inte haft den här dubbelkontakten, och istället bara en vanlig hörlurskontakt (visserligen med stöd för mikrofon, men alltså ingen optisk läsare). Den första produkten som saknade s/pdif var fjärde generationens Apple TV som släpptes 2015, och sedan dess har den försvunnit från nästan alla andra Apple-produkter.

Om du har en äldre förstärkare eller receiver som bara kan ta emot ljud via stereokablar och optiska kablar (och inte hdmi) finns bara en sak att göra om du vill maximera ljudkvaliteten: Köpa ett usb-ljudkort med optisk utgång. Teoretiskt skulle det gå att tillverka en usb-adapter för s/pdif utan dac och analoga utgångar, men vi har inte hittat någon faktisk produkt.

Behringer UCA202
Foto: Behringer

Vad vi kan se är Behringer U-Control UCA202 det enda usb-ljudkortet som tydligt uppger att det har stöd för Mac utan några drivrutiner, och har en s/pdif-utgång för att skicka den digitala signalen direkt till förstärkaren. Det billigaste priset vi hittar för den är 270 kronor hos Gear 4 Music.

Två andra alternativ är att ansluta till en receiver med hdmi och välja hdmi-enheten som ljud-enhet, och att skicka ljudet trådlöst. Googles Chromecast Audio använder wifi och har optiskt ljud ut.

Läs mer: Så strömmar du Macens ljud till Chromecast