IOS 11 är här, och det med besked. Eller, nästan här. IOS 11 släpps först i september, men betaversionen av det nya systemet finns tillgänglig redan nu, och det har vi provkört på en Iphone och en Ipad de senaste dagarna.

IOS 11
Foto: AppleIOS 11 på Ipad Pro.

Först och främst ska vi förtydliga att det vi testar är den första betaversionen, tänkt för utvecklare. Det innebär både buggar, krascher, sämre batteritid, sämre prestanda samt att vissa appar helt enkelt inte fungerar. Det är inte att rekommendera att installera detta på sin primära Iphone eller Ipad, för när bank-appen plötsligt slutar fungera kan det bli jobbigt... Dock så måste vi säga att denna betaversion ändå är relativt stabil.

Det ska också sägas att det både kan tillkomma och försvinna funktioner under sommaren, när IOS testas och finslipas inför den officiella lanseringen i september.

Med det sagt är det bara att hugga in. IOS 10, som släpptes förra året, var en av de största förändringarna hittills, och IOS 11 för Iphone ligger inte efter. För Ipad är nya IOS utan tvekan det största som har hänt sedan Ipad lanserades. Med IOS 11 får Ipad funktioner som saknas i Iphone, och blir ännu mer av en egen produkt. Men först ut, något som är gemensamt för både Iphone och Ipad – nya Kontrollcenter.

Missa inte: Bättre på allt – här är allt vi vet om nya Ipad Pro

Kontrollcenter ger nu ännu mer kontroll

Kontrollcenter presenterades första gången i IOS 7, fick sig en rejäl nydaning i IOS 10 förra året – och nu ännu en gång i IOS 11. Den här gången har Apple tänkt om helt, och försökt göra Kontrollcenter både mer personligt och snabbare att använda.

IOS 11

Det första vi ser när vi sveper upp från nederkanten av skärmen är ett gäng mörka plattor av olika storlek. De flesta kontroller känner vi igen sedan tidigare, såsom Stör ej, genväg till timern, uppspelningskontroller och så vidare. Nytt är möjligheten att trycka hårt på en platta för att få upp fler kontroller. Trycker vi på plattan med wi-fi kommer vi också åt en kontroll för att stänga av mobildata – perfekt på flyget om vi vill stänga av mobiluppkopplingen utan att också wi-fi och bluetooth försvinner samtidigt.

Vi är fortfarande inte helt övertygade om utseendet på nya Kontrollcenter, men det är nog mest en vanesak. Vi uppskattar däremot mycket att slippa svepa mellan två olika sidor för att komma åt alla kontroller, tre om vi dessutom har Homekit-prylar hemma.

Men det bästa med nya Kontrollcenter är möjligheten att anpassa det efter eget tycke och smak. Äntligen kan vi själva lägga till och ta bort kontroller. Grundupplägget är detsamma för alla användare, men under raden med ficklampan, timer, miniräknare och kamera kan vi lägga till egna kontroller för bland annat aktivering av strömsparläge (äntligen!), hjälpmedel, förstoringsglas, alarm – och skärminspelning, en ny funktion i IOS 11. Ett personligare, bättre Kontrollcenter med delvis helt nya funktioner, helt enkelt.

IOS 11
Fjärrkontroll till Apple TV kan nu nås direkt från Kontrollcenter. Till höger ser vi skärminspelning.

För att redigera Kontrollcenter behöver vi dock förflytta oss till Inställningar, och flytta runt våra kontroller där istället. Det är lite krångligare än vad det skulle behöva vara, och vi kan inte direkt se hur våra justeringar ser ut. Det hade varit bättre om vi kunde flytta runt våra kontroller lite grann som vi flyttar appar på hemskärmen. Men, IOS 11 är fortfarande en beta och det finns ännu mycket som kan hinna hända under året.

Ett annat problem uppstår också om vi är alltför flitiga med att lägga till alla möjliga genvägar och kontroller vi tror oss behöva i Kontrollcenter. Ju fler vi lägger till, desto högre upp hamnar de kontroller många av oss använder oftast, såsom musik, wi-fi och roteringslås. Allt skjuts uppåt och det blir svårare att nå kontrollerna längst upp på en Plus-telefon, vilket knappast kan ha varit tanken.

Det känns som att Apple kommer behöva tänka om här under årets gång. Kanske vore det bra om Kontrollcenter öppnade i två steg – ett svep upp för ljusstyrka, musik, volym och så vidare, ett till svep upp för våra egna anpassningar.

Å andra sidan blir det då två svep då, och det var just det Apple ville komma ifrån. Nåja, nya Kontrollcenter är ändå en välkommen, rejäl förbättring till en del av IOS som vi använder allra mest.

Det gäller också att vänja sig vid att använda 3D Touch om vi inte redan gjort det, för nu börjar Apple på allvar satsa på 3D Touch som ett viktigt sätt att navigera sig fram sin Iphone. Den som inte vet att mobilen har 3D Touch (rätt många, faktiskt) kommer missa en del viktiga funktioner, däribland Night Shift som numera ligger i en undermeny som bara nås via ett hårt tryck på inställningen för ljusstyrka. På Ipads och Iphone äldre än 6s, som saknar 3D Touch, är det ett långt tryck som gäller istället.

Trots ett par frågetecken ger vi ändå Kontrollcenter en stor tumme upp – det här är en verklig förbättring för hur vi navigerar i IOS.