Samsung må ha den hetaste flaggskeppstelefonen på marknaden just nu i nylanserade Galaxy S8 – men svenska folket föredrar fortfarande Apples Iphone. Det visar årets upplaga av den popularitetsundersökning som genomförs regelbundet av Novus på uppdrag av Sveriges Annonsörer.

Avståndet ned till tvåan på listan, som är just Samsung, är i årets undersökning 14 procentenheter. Bland de som föredrar Iphone finns en tydlig tendens av högre utbildning (45%), egenföretagande (59%) och att de har slagit ned bopålarna i Stockholm (48%). Hos de äldre svenskarna åtnjuter inte Apples telefoner samma favoritskap – bara 25 procent av pensionärerna ger Iphone tummen upp.

Hos de som föredrar Samsung är det vanligare med gymnasieutbildning som högsta utbildning, och att de bor i Norrland.

Tidigare år har dock gapet mellan Apple och Samsung varit ännu större.

– Apple har haft en ikonstatus sedan de lanserade Iphone. Men i takt med att konkurrenter kommer med jämbördiga alternativ ser gapet ut att minska när det kommer till varumärkespreferens, kommenterar Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer.

Bronspengen knips av Sony, och sedan är det ytterligare ett litet glapp ned till varumärkena Nokia (!) och Huawei på fjärde respektive femte plats. Hela listan hittar du här nedan:

Vilket är ditt favoritvarumärke när det kommer till mobiltelefoni?

Apple 41 %
Samsung 27 %
Sony 9 %
Nokia 4 %
Huawei 3 %
Doro 1 %
HTC 1 %
LG 1 %
Honor 0 %
Lenovo 0 %
Microsoft 0 %
Motorola 0 %
Inget av ovan 3 %
Vet ej 9 %