Apple och lagen

I januari drog Apple igång en fullskalig attack på Qualcomm med stämningsansökningar i flera länder. Qualcomm har slagit tillbaka med en egen stämning, och det är upplagt för en segdragen och bitter tvist.

Nu har Apple fått två allierade i sin kamp, varav en är något oväntad. Amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) har lämnat in en så kallad amicus brief där den anklagar Qualcomm för monopolistisk verksamhet och för att ha hindrat Apple och andra tillverkare från att köpa modem från andra leverantörer, skriver Cnet.

Samsung är ett av flera företag som också ställer sig på Apples sida och anklagar Qualcomm för konkurrenshämmande affärsverksamhet. Samsung skriver till domstolen i San Jose att Qualcomm inte licenserar standardessentiella patent som det ska enligt FRAND-avtal, och hindrar Samsung från att själv utveckla och sälja mobilmodem.

Intel ger också sitt stöd till Apple, vilket knappast förvånar, och skriver att Qualcomm har drivit ut nästan alla konkurrenter ur marknaden för avancerad lte-modem.