Spotify, HBO, Netflix, Icloud, app-prenumerationer i App Store, och kanske Adobe CC. Prenumerationer har verkligen blivit 2010-talets sätt att betala för allt vi ska använda. Just därför är det lätt att samla på sig en hel drös olika prenumerationstjänster, speciellt när många erbjuder en gratis provmånad. Desto svårare är det att få en överblick över vad alla tjänster egentligen kostar – för att inte tala om att faktiskt komma ihåg att säga upp tjänster vi inte längre använder.

Läs också: Hej då, Apples Påminnelser! Due är bästa kom ihåg-appen för Iphone

Och varför betala för saker vi inte använder? Outflow samlar alla våra prenumerationstjänster och ger en bra överblick över vilka tjänster vi egentligen betalar för, hur mycket och när de förnyas. Vi får även alla kostnader samlade – veckovis, månadsvis och årsvis.

Outflow
Alla tjänster pedagogiskt uppradade med kostnaderna väl synliga. Vi kan även lägga till egna kommentarer.

Mer automatik önskas

Inget av det här är dock automatiserat. Vi får själva lägga in alla de prenumerationstjänster vi använder, ange hur mycket de kostar och hur ofta de ska betalas. Där ställer vi också in om och hur ofta vi vill ha påminnelser och när prenumerationen är på väg att förnyas.

En hel del tjänster (främst amerikanska) finns redan inlagda i Outflow, men där finns tyvärr inga taxor angivna. Appen vet inte att Spotify kostar 99 kronor i månaden, eller vilka olika typer av abonnemang som Netflix erbjuder. Men det blir i alla fall lite snyggare med tjänstens logga synligt på startskärmen, och gränssnittet i övrigt anpassar sig färgmässigt efter tjänstens logga – om den finns som förval i appen.

Outflow

Om någon tjänst saknas kan vi istället lägga till den manuellt, men då visas inte dess logga. Utvecklaren hävdar dock att fler och fler läggs till allt eftersom, många av dem är amerikanska sådana.

Gränssnittet är snyggt, speciellt när ”våra” tjänster finns som förval. Men pedanten märker också att kronor har förkortats ”K” istället för ”kr”, och det blir snart tydligt att det är en amerikansk app – många svenska tjänster saknas. Det finns dock en valutaomvandlare i appen som har stöd för svenska kronor, lämpligt för de gånger vi betalar för utländska tjänster men vill få de presenterat i kronor i appen.

Kan hämta information från Gmail

Allt det här fungerar bra, men det hade varit ännu bättre det hela kunde automatiseras i högre grad. Det blir ganska mycket manuellt pillande med att lägga in kostnader, datum för när tjänsten senast drog pengar och när den kommer göra det nästa gång, hur vi betalar och så vidare. Men när det väl är gjort är Outflow utan tvekan hjälpsam. Däremot hittar vi inget sätt att exportera kostnaderna, eller att skapa ett konto för att spara våra uppgifter för den gången vi byter mobil.

Outflow
Finns inte tjänsten i appen kan vi manuellt lägga till den (till höger).

Det närmaste vi kommer automatisering är att vi kan låta appen kolla igenom vår Gmail (om vi vill) och på sätt lägga till de tjänster vi använder. Hittar Outflow ett mejl från Netflix gissar appen att vi kan vilja ha Netflix också i Outflow. Men mycket mer automatik än så blir det inte. Visst kan vi förstå att det är betydligt krångligare att låta Outflow hämta information från alla möjliga olika tjänster, men då till exempel ekonomi-appen Tink kan hämta info från våra bankkonton skulle det vara bra om valmöjligheten fanns även här.

Missa inte: Filmic Pro – smarta appen gör din Iphone till rena proffskameran

Vi gillar ändå Outflow. Appen är faktiskt som bäst när vi slipper använda den; vi får notiser när det är dags att förnya, och vi kan lägga till en widget som visar när nästa tjänst kommer dra pengar av oss. Vi öppnar appen först när vi ska lägga till eller ta bort en tjänst, eller för att då och då påminna oss om hur mycket pengar vi lägger på alla prenumerationer. Annars gör den sitt jobb bäst i bakgrunden.