Filemaker har uppdaterats till version 16, med många nyheter för användare på små och medelstora företag som databasprogrammet vänder sig till.

Filemaker 16 har nya verktyg för att skapa små specialanpassade mobilappar som användare kommer åt via Filemaker Go-appen på IOS. Du bygger snabbt upp ett gränssnitt med olika element och kan enkelt skripta övergångar med animationer och annat. Det gör att miniapparna påminner om riktiga IOS-appar men med minimalt arbete och kodning.

Här är några andra nyheter: 
• Arbetsflöden kan byggas upp med platstjänster och Ibeacons så att olika funktioner anpassas utifrån var användaren befinner sig.
• Kort kallas en ny funktion som visar ett dialogbaserat gränssnitt för att snabbt be användaren om en inmatning som är viktig.
• Nytt pdf-stöd gör det enkelt att skriva ut pdf:er av fakturor, etiketter, rapporter och annat.
• Bättre integrering med curl och json för att ansluta till andra program och webbtjänster.

En annan nyhet är tjänsten Filemaker Cloud som placerar din databas i Amazon Web Services och gör att du kommer åt den var du än är och inte själv behöver köpa och underhålla en server med allt vad det innebär.

Filemaker säljs som prenumerationstjänst för mellan 5 och 100+ användare. För 10 användare kostar det 12 540 kronor om året exklusive moms och det finns priser. En enskild licens utan uppdateringar kostar 3 500 kronor exklusive moms, eller 4 500 kronor för Filemaker Pro 16 Advanced.