I en uppkopplad värld där lösenord behövs för det mesta, och där man inte bör använda samma två gånger är 1password är ett av de bästa programmen för att hålla koll. Och när du väl mästrat verktyget är det ovärdeligt. Snart är långa, krångliga lösenord inte längre någon huvudvärk.

1. Få tillgång till lösenorden med fingeravtryck

Första gången du öppnar 1password blir du ombedd att skapa ett “huvudlösenord”. Det är lösenordet som regerar över alla andra lösenord, och med detta kommer du åt all relevant information. Om allt går väl kommer lösenordet vara det enda du någonsin kommer behöva för att komma ihåg.

password

Däremot kan det bli tröttsamt att behöva trycka in det, om och om igen, speciellt om det är långt och komplicerat. Som tur är finns numera fingeravtrycksläsare till både IOS och Android därmed blir ditt fingeravtryck din huvudnyckel. Huvudlösenordet går så klart fortfarande att knappa in om du upplever tekniska strul.

Iphone: För att komma igång med Touch ID i Iphone trycker du på Inställningar-fliken, därefter Säkerhet och leta sedan upp Touch ID-inställningen.

Android: Klicka på menyknappen i övre vänstra hörnet. Välj Inställningar -> Säkerhet och aktivera fingeravtryckslåset.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration


2. Ändra autolåsningsinställningen

1password har som standard att låsa sig själv så fort du lämnar appen. Det är bra för säkerhet, men irriterande om du hoppar fram och tillbaka mellan 1password och en annan app.

password

För att göra det enklare utan att utsätta dina lösenord för alldeles för mycket risk kan du ställa in 1password så att appen inte stängs mellan en minut och en timme efter att du låst upp den. När den tid du ställt in löpt ut kommer 1password att stängas igen.

Iphone: Gå till Settings, slå av reglaget som finns under Exit och tryck sedan på automatisk låsning för att välja en inställning.

Android: Öppna huvudmenyn och välj Security. Stäng av Lock on exit och välj sedan ett alternativ för Automatically lock-inställningen.


3. Svep (eller tryck) för att kopiera ett lösenord

Genom att öppna 1password med fingeravtrycksläsaren sparar du ett antal tryck. När du väl är i appen för att kopiera ett lösenord finns en annan genväg som kan spara ännu mer tid.

password

Istället för att trycka på en inloggningsruta och sedan på lösenordsfältet för att till slut trycka på Kopiera lösenord kan du testa det här istället:

Iphone: Svep från vänster till höger, därefter Copy Password.

Android: Tryck på de knappen med de tre prickarna till höger och välj Copy.


4. Använd 1Password Action-funktionen (endast IOS)

I IOS finns ett smidigt tillägg till Safari som gör att du snabbt kan plocka användarnamn och lösenord från 1password, utan att lämna hemsidan du vill logga in på.

password

När du befinner dig på en hemsida trycker du på delningsknappen (en ruta med en pil som pekar uppåt), och därefter på 1password-knappen. Om den inte syns direkt trycker du på Mer och säkerställer att 1password-tillägget är aktiverat.

Nu blir du ombedd att låsa upp 1password. När detta är gjort kommer tillägget att söka efter ett matchande användarnamn och lösenord. Oftast får appen en träff och lägger automatiskt in uppgifterna i fälten i Safari.


5. Visa lösenordet med stora tecken

I somliga fall behövs inte 1password för att logga in på en hemsida eller app i telefonen. Istället behöver du lösenord för en annan enhet – exempelvis en app i Apple TV eller en spelkonsol.

password

Där och då är det ganska trist att behöva kisa för att se de små siffrorna och bokstäverna i appen. Som tur är kan 1password visa ditt lösenord i ett större format. Allt du behöver göra är att logga in, trycka på lösenordsfältet och sedan trycka på Large Type-knappen.