Men vad ska du göra om olyckan är framme? Det mest självklara är att köpa ny men Apples tillbehör är knappast billigast på marknaden och kablar kan svida hårt i plånboken. I den här artikeln visar vi vad du kan göra innan det är dags att punga ut surt förvärvade slantar på nya laddare.

Så kontrollerar du om din laddade fungerar

En IOS-laddare består främst av två delar: adaptern som kopplas in i vägguttaget och en lightning-kabel. För äldre modeller är det istället en 30-pinskabel som gäller. Om allt är inkopplat och utan att enheten laddas finns det några saker du kan testa:

  1. Är det fel på vägguttaget? För att avgöra detta testar du att koppla din laddare i ett annat uttag.
  2. Är det fel på din Iphone eller Ipad? Testa att ladda en annan IOS-enhet med samma kabel, adapter och vägguttag. Om det är enheten som är problemet bör du testa att återställa den, uppdatera eller lämna in den hos en verkstad.
  3. Är det fel på kabeln? Du kan testa en annan kabel om du har en till hands. Det går även att koppla in din IOS-enhet med samma kabel i en Mac eller pc och se ifall det händer något. 
  4. Om du inte lyckats få igång laddningen genom att byta vägguttag och sladd – och om din IOS-enhet fungerar felfritt direkt kopplad mot en dator, ligger felet troligtvis i själva adaptern. Du kan enkelt kontrollera detta genom att använda en annan (om du har en hemma) eller genom att låna en av en vän.

Genom att följa dessa steg (som även kallas uteslutningsmetoden) kommer du till kärnan var problemet ligger och vad som behöver fixas.