Slå av Wi-Fi-assistans

Med IOS 9 introducerade Apple något som de kallar Wi-Fi-assistans. Det är en funktion som låter din Iphone använda mobildata trots att du är uppkopplad mot ett wifi-nätverk. Tanken var att få en mer sömlös surfupplevelse men har tyvärr lett till att många användare förlorar massvis med data.

Funktionen går att stänga av och är ett första steg i att begränsa dataanvändandet i din Iphone. Gå till Inställningar, därefter Mobilnät och bläddra ner till Wi-Fi-assistans

mobil

Med IOS 10 har funktionen fått en uppdatering där du även kan se hur mycket data du använt med den. Om det är så att datatrafiken dragit iväg kan du slå av den och spara en hel del sköna gigabyte.

Är du dessutom utomlands fungerar Wi-Fi-assistans inte eftersom Apple valt att lägga in en begränsning för att du inte ska drabbas av en skyhög räkning. En annan begränsning i Wi-Fi-assistans är att alla appar inte har stöd. Apples egna, så som Safari, Mail, Kartor, och Apple Music, gör dock detta och kan därför bli riktiga datatjuvar.

Spåra hur mycket Iphone-data du använder

Innan du kan börja ändra dina vanor alldeles för mycket, behöver du veta hur mycket data du faktiskt använder. För att göra detta går du till Inställningar, därefter Mobilnät och bläddra ner till rubriken Mobildataanvändning. Om du aldrig återställt räknaren så lär den ligga på en skyhög siffra.

bild

Vill du ha bättre koll är det därför en god idé att återställa den här varje månad. Ett tips är att lägga in en påminnelse dagen du behöver göra en återställning för att inte glömma bort det. För att nollställa dataräknaren går du till Inställningar, Mobilnät, bläddra längst ner och tryck på Nollställ statistik.