Den 5 juni är det dags för Apples årliga utvecklarkonferens WWDC och på agendan står bland annat nya versioner av företagets operativsystem.

Vad gäller Mac OS 10.13 ryktas det om att namnet börjar med bokstaven M och då kan det påpekas att Apple har ansökt om varumärkesskydd för Monterey, Mammoth, Mojave och Miramar.

När det kommer till nyheterna förväntas ett antal förbättringar av Siri, inte minst möjligheten att använda sig av funktionen ”Hej Siri” och ett offline-läge.

Siri
Siri

En annan trolig nyhet är en uppdelning av det åldrande allt-i-ett-programmet Itunes, något som kan ge oss separata program för Apple Music och Apple Podcasts. Kanske kan det även bli tal om en separat tv-app, det finns ju redan på IOS.

Apropå nya program kan det bli aktuellt med Apple News, även det en app som redan finns för IOS. Vi kan troligtvis även räkna med uppdaterade versioner av medföljande program som Safari, Mail och Bilder, där inte minst det sistnämnda programmet är i behov av fler funktioner.

Häromåret lanserades Homekit för IOS och det är hög tid att det byggs in stöd även i våra Mac-datorer. På så sätt skulle vi inte behöva plocka fram mobilen för att styra våra smarta hem.

Homekit
Homekit

En annan nyhet som vore logiskt är stöd för gruppsamtal i Facetime, något som vi har väntat på i åratal och som finns hos de flesta konkurrenterna.

Under ytan kan vi räkna med stöd för Apple File System (APFS), det nya filsystemet som gjorde debut med IOS 10.3. Förhoppningsvis får vi även se diverse optimeringar som ger oss längre batteritid i våra bärbara datorer.

Räkna med att vi får se fler rykten om Mac OS 10.13 allteftersom den 5 juni närmar sig.

Missa inte: Så blir IOS 11 - nästa stora uppgradering för Iphone och Ipad