Moneydance

Här har vi ett program som ofta jämförs med Quicken, det populäraste ekonomiprogrammet i USA. Moneydance har många år på nacken och även om det fortsätter uppdateras känns det inte superfräscht. Jämfört med Tink och Smartbudget är det rena rama dinosaurien.

Amerikanska kunder får automatisk bankimport, men svenska användare får nöja sig med att importera .qif- eller .ofx-filer. Eftersom svenska banker sällan erbjuder export i de formaten får du ofta spara som Excel, exportera som csv därifrån, konvertera csv-filerna till ofx på något sätt (till exempel csvconverter.biz) och till sist importera i Moneydance. Det fungerar, men är inte direkt smidigt. Speciellt inte då du ändå måste gå in och lägga till kategorier för alla transaktioner på egen hand.

Moneydance

Gränssnittet är komplicerat på ett sätt som påminner om Openoffice och andra avancerade program med öppen källkod. Många saker kan göras på flera olika sätt, och bara en sådan sak som att lägga till överföringar mellan olika konton är så ointuitivt att vi tvingas söka efter korrekt metod via Google.

Ljusglimten är att det trots allt fungerar och gör vad det ska, även med konton i olika valutor, och att det är betydligt tryggare i sin framtidssäkring jämfört med flyktiga onlinetjänster. Du kan dessutom exportera som qif, vilket kan importeras i många andra program.

Fakta: Moneydance

System: Mac/IOS/Windows/Android/Linux
Version: 2017.2 (Mac), 2.9 (IOS)
Pris: 519 kronor (Mac), gratis (IOS)
Mer info: moneydance.com

plus

Vettig synk mellan IOS och Mac
Hanterar valutor ganska bra
Framtidssäkrat med qif-export

minus

Komplicerat
Krånglig import
Omacigt

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Sida 4 / 4

Innehållsförteckning