Förra året lade Apple ner tillverkningen av Thunderbolt Display, detta efter fem år helt utan uppgraderingar.

Nu har emellertid Apples marknadsföringschef Phil Schiller lovat att nya skärmar ska lanseras i samband med en kommande uppgradering av Mac Pro.

Frågan är då vad vi kan förvänta oss av Apples nya skärmar? En rimlig slutsats är att designen kommer påminna om Imac, något som innebär en betydligt tunnare skärm än gamla Thunderbolt Display. Vad gäller storleken borde det bli tal om minst 27 tum, men förhoppningsvis kan det bli tal om större storlekar än så.

Imac
Räkna med att designen påminner om Imac, fast utan den breda ytan längst ner.

En självklar nyhet är högre upplösning. Allra helst vill vi förstås se stöd för 8K (7680×4320), men det kan även bli tal om 5K (5120x2880) och 4K (4096 x 2304). Det kan jämföras med ynka 2560×1440 i Thunderbolt Display.

En annan nyhet som vi kan räkna med är stöd för Thunderbolt 3 och usb-c, annars skulle det inte gå att använda skärmarna med de aktuella modellerna av Macbook och Macbook Pro. Däremot lär vi inte få se något stöd för Magsafe, detta då Apple håller på att fasa ut kontakten.

Vi borde även få se inbyggd högtalare, kamera och mikrofon, särskilt som Facetime har blivit en viktig del av Mac OS. Det förekommer även rykten om ett integrerat grafikkort, något som skulle vara välkomna besked för spelare. Men det är inte något som vi vågar räkna med.

Vad gäller priset vore en rimlig nivå att lägga sig på 999 dollar och uppåt, vilket borde innebära strax över 10 000 kronor här i Sverige.