I ett mycket ovanligt drag från Apple gick företaget under tisdagen ut och berättade att Mac Pro var "ett misstag". Designen begränsade möjligheterna, och nu planerar man för en helt ny modell, samt en ny skärm.

Apple: Mac Pro var ett misstag men vi jobbar på en helt ny dator

I väntan på en verkligt ny Mac Pro har Apple, efter tre år, milt uppdaterat sin Mac Pro. Eller sänkt priserna, beroende på hur man ser det. Numera får Mac Pro-köparen en sexkärnig Intel Xeon-processor och dubbla D500-grafikkort, för samma pris som tidigare köpte en fyrkärning processor och dubbla D300-kort. Mängden ram-minne har också gått upp från 12 GB till 16 GB.

Nästa steg upp ger numera en åttakärnig Xeon-processor och dubbla D700-kort, mot tidigare D500.

Läs mer: Apple bekräftar att ny Imac är på gång

Apple har helt enkelt har tagit bort den tidigare instegsmodellen, och flyttat ned övriga modeller ett steg på prisskalan. Mer prestanda för pengarna helt enkelt, men vi ska komma ihåg att det fortfarande är mer än tre år gammal hårdvara vi talar om.

Uppdatering 2017-04-05
De svenska priserna kommer, som vi tidigare trott, ligga kvar på samma nivåer som förr. Grundpriset för en Mac Pro ligger på 32 995 kronor, och då får köparen 16 GB ram-minne, sexkärnig Intel Xeon E5-processor, 256 GB PCIe-baserad flashlagring och dubbla AMD Fire Pro D500 med 3 GB grafikminne vardera.

Den åttakärniga toppmodellen kostar 43 995 kronor. Det innebär också att det numera bara finns två konfigurationer att välja mellan, då den tidigare instegsmodellen har utgått. Grundmodellen finns i lager på svenska Apple Store, medan toppmodellen med åtta kärnor står som ”Inte tillgänglig för tillfället.”