Den svenska uppfinningen Flic är en liten, programmeringsbar knapp stor ungefär som en enkrona. Från och med idag kommer vi kunna utrusta våra Macar med riktiga knappar för att utföra vissa uppgifter åt oss, perfekt för att ha på skrivbordet bredvid Macens tangentbord.

Missa inte: Vi testar Palette Gear till Mac – ett dyrt måste för proffsen

Flic-knappen parkopplas med bluetooth, och på Macen behöver vi installera Flic App. Via appen kan vi sedan konfigurera maximalt tre olika funktioner utifrån några förutbestämda händelser, som aktiveras med ett tryck, ett dubbeltryck eller genom att hålla ned knappen.

Flic

Från start finns flera olika tillämpningsmöjligheter för den programmeringsbara knappen. Saknar vi till exempel en play- och pausknapp för Spotify i den nya Macen – play-knappen hamnade ju i en undermeny på Touch Bar – kan vi låta en Flic-knapp ta över den uppgiften istället.

Eller varför inte använda Flic som en presentationsknapp i Keynote – ett tryck för att gå till nästa slide, två tryck för att hoppa tillbaka. Knappen kan användas av företagaren eller frilansen för att tajma projekt i Timely, eller för att styra kontorets Philips Hue-lampor, och naturligtvis har knapparna även stöd för automatiseringappen IFTTT.

Roligast hittills tycker vi dock är tillämpningen för Slack. Med en Flic-knapp på skrivbordet kan vi låta den bli den officiella lunch-knappen – ett tryck på knappen visar att vi är ”away from keyboard,” och sticker på lunch istället. Smidigt värre.

Mer information om knappen finns på Flics hemsida, där appen för Mac kan också kan laddas ned.