Batteritid

Hur ligger det egentligen till med batteritiden i nya Macbook Pro? Olika tester har gett extremt varierande resultat. Ta till exempel Consumer Reports, vars första test visade på så kraftiga variationer att organisationen för första gången inte gav Apples nya modell en ”rekommenderad”-stämpel.

Det testet uppdagade en bugg i Safaris cache-hantering som Apple senare fixade, och Consumer Reports gjorde om sitt test med betydligt bättre resultat.

Nu har även brittiska Which, en konsumenttidning som i likhet med svenska Råd & Rön testar hundratals konsumentprodukter varje år, gett sig på Macbook Pro. Den ingår i ett stort test av 67 bärbara datorer från olika tillverkare, och var den enda datorn i testet som landade på högre batteritid än utlovat: 12 timmar mot 10 utlovade, för 13-tumsmodellen.

Värst i testet var Lenovo Yoga 510, som bara fick två timmar och sju minuter trots fem timmar utlovad batteritid.

Det märkliga är att när vanliga användare svarar på webbenkäter om batteritiden i nya Macbook Pro brukar resultaten visa att de flesta bara får ut 5–8 timmar, och nästan ingen får mer än 10. Många faktorer spelar dock in i batteritid – det gör till exempel stor skillnad om du surfar via Safari eller Chrome.