I går offentliggjorde Samsung sina nya flaggskeppstelefoner Galaxy S8 och S8+ och hoppas naturligtvis på att konsumenterna nu ska lägga förra årets katastrof med Note 7 bakom sig. Även om Galaxy S8 dras med en del problem – *host* Android *host* – har Samsung lyckats imponera på många med sina nya telefoner.

Och det vore egentligen inte helt fel om Apple för en gångs skull sneglade på sina koreanska konkurrenter inför lanseringen av nästa Iphone. Vissa av funktionerna i nya Galaxy sägs redan vara i görningen, och här är 5 Galaxy-godbitar som vi inte skulle ha något emot att Apple tog till sig av:

1. Adjö, skärmkanter

Galaxy S8
Skärmkanterna på Galaxy S8 är verkligen minimala.

Samsung har nästan, nästan gjort sig av med kanterna och kallar lösningen i Galaxy S8 för "infinity display". Och det är så sjukt otroligt läckert, med screen-to-body-ratio på hela 83 procent. Super Amoled, som grädde på moset. Apple uppges redan jobba på en kant-till-kant-skärm, vilket är en bra grej enligt oss, för nu börjar de förhållandevis breda skärmkanterna och lcd-standarden i Iphone 7 kännas lite gammal, även om den fortfarande står sig bra mot konkurrenterna.

I Iphone 8 skulle vi uppskatta en lyxig, dyr skärm med extremt tunna kanter på såväl sidor som uppe och nere. Samsung har gått all-in på oled, vilket också ska vara under betänkande hos Apple. Det är dock fortfarande oklart om företaget nosat rätt på en tillverkare som kan trycka ur sig tillräckligt många skärmpaneler för nästa Iphone.

Missa inte: Allt vi vet om Iphone 8

2. Hejdå, hemknappen

Galaxy S8
Fingeravtrycksläsaren, placerad bredvid kameralinsen, är en av de svagare designvalen i Galaxy S8.

Med sin maffiga skärm har Samsung vinkat av den fysiska hemknappen i Galaxy S8. Denna återfinns nu under glaset – så du kan trycka på skärmen och få ett haptiskt svar från den numer digitala hemknappen. Samsung behöll emellertid sin fingeravtrycksläsare, fast flyttade den till baksidan av telefonen, precis bredvid kameralinsen. Ett högst tveksamt drag som vi hoppas att Apple inte tar efter. Det snackas dock om Touch ID rätt i skärmglaset för nästa Iphone, vilket skulle vara mycket mer logiskt än att förlägga funktionen till bakplåten.

3. Lås upp luren med fejset

Galaxy S8 förvandlar ditt ansikte till det lösenord som krävs för att du ska kunna logga in på enheten. En irisskanner känner igen dina ögon i stället för ditt fingeravtryck. S8 använder sig också av ansiktsigenkänning, så om du håller telefonen framför ansiktet kommer du omedelbart att släppas in på hemskärmen. Med tanke på att Samsung förlagt fingersensorn till en så knasig plats (se punkt 2), så var det här ett nödvändigt designval. Något som resulterade i en sjukt häftig implementering av den nya tekniken, och tillika en grej vi hoppas att Apple undersöker för sin nästa Iphone.