Apples egna mejlprogram har hängt med ända sedan Mac OS (då OS X) lanserades för ganska exakt 16 år sedan. Mail har såklart förbättrats och förändrats sedan dess, men i grunden är det samma gamla Mail-program.

Missa inte: 17 supertips för smidigare e-post i din Iphone eller Ipad

Visst duger Mail, men idag finns många betydligt mer intressanta program att testa för den som vill ha något modernare och mer innovativt. Som så ofta numera sker de verkliga mjukvaruinnovationerna inte hos jättarna (gamlingar som Lotus Notes och Outlook är knappast särskilt spännande idag). Istället är det mindre företag och utvecklare som bjuder på de mest intressanta nyheterna på mejlfronten.

Här testar vi fyra av våra favoriter. Alla testade program finns också till IOS, vilket såklart är en viktig aspekt idag. Betalningsmodellerna bland programmen skiljer sig däremot åt. En kostar en engångssumma i Mac App Store, en annan betalas via prenumeration och två av dem erbjuder bra gratisversioner.

Finns det inte något vi saknar när vi byter bort Apples Mail då? Jo, åtminstone en grej: Att kunna svepa ned ett mejlutkast till botten av programmet för att sedan enkelt kunna dra upp det igen, är en liten men ofta rätt användbar funktion. 

Airmail – Modernt men bekant program gör mailen till en att göra-lista

Airmail är verkligen ingen nykomling på markanden. För många är det ett förstahandsalternativ när det blir dags att testa något annat än Apples inbyggda program. Vi har testat Airmail 2 tidigare, och även Airmail 3 innehåller några av de saker vi gillar mest med programmet.

Det känns fortfarande precis så ”macigt” vi önskar från ett program som ska ersätta ett inbyggt Mac OS-program. Ett exempel: Dra en fil till programmets ikon i dockan och ett nytt mail med filen bifogad hoppar igång (det klarar även Spark, men inte Polymail eller Inky).

Airmail
Rätt snygga och lätt IOS-inspirerade knappar i Airmail, och ett överlag trevlig gränssnitt.

Och precis som Apples Mail har Airmail stöd för Handoff, så vi kan börja skriva på mobilen och fortsätta på datorn. Airmail är ett fullt dugligt mejlprogram för de flesta, med ett brett stöd för IMAP, POP3, Icloud, Exchange, Outlook, Gmail, Google Apps, med mera.

Airmail sticker ut genom att erbjuda bra funktioner för kunna organisera e-posten smartare än något annat program i det här testet. Med ett högerklick på mejlet kan vi skicka vidare det till en Att göra-lista, till en Memo-lista och till en Klar-lista, för när vi är klara med vad mejlet uppmanade till.

Vi kan skapa kalenderhändelser direkt från ett utskick, och naturligtvis också snooza mejl för att ta tag i det senare. Det blir lite som en att göra-lista redan i programmet, och säkert en uppskattad funktion för många.

Det inbyggda stödet för Touch Bar är också en trevlig bonus för alla med Touch Bar-Mac. Det gör det enklare att snabbt rensa inkorgen med några snabba tryck på ”Archive” eller ”Move to Trash”. Att programmet sedan är både snyggt och lättarbetat skadar naturligtvis inte.


Omdöme

Bra köpAirmails största nackdel i det här testet är att det kostar 109 kronor. Det är inte på något sätt pengar kastade i sjön, men för många med lättare behov duger till exempel Spark lika bra, och det är helt gratis. Det kan du läsa mer om på nästa sida.

Airmail ska dock ha en eloge för att som enda program i testet finnas på svenska. Bara det kan vara värt 109 kronor för vissa användare.

Fakta: Airmail 3 
Funktion: Mejlklient för Mac och IOS
Testad version: 3.2.4
Mer info: Airmail
Pris: 109 kronor i Mac App Store

plus

Smart sortering av mejl
Brett mejlstöd
Finns på svenska

minus

Kostar en slant
 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10