Så kom det nya prylar ändå. Efter att Apple Store låg nere under halva tisdagen lanserades, oväntat och utan förvarning, en rad nya produkter. Apple har bjudit in till vår-event de senaste två åren (och några gånger innan det också), så nog trodde vi att det skulle bli så även i år.

Men det skippade Apple, och öppnade istället butiken igen under tisdagseftermiddagen med fler Iphone-skal, nya armband, en välgörande Product Red-Iphone, en nygammal budgetpadda – och en videoapp!

Ett helt gäng produkter, men ingen av dem ger ett bra svar på viktiga frågor om Apples prioriteringar.

Apples budget-padda pekar inte ut någon ny riktning

Apples nya Ipad kallas kort och gott – Ipad. Apple kallar den dessutom för femte generationens Ipad här och var på sin hemsida. Fjärde generationen lanserades hösten 2012, sedan dess har Ipad-namnet utan siffra eller Pro-påhäng legat vilande fram tills idag.

Ipad har mycket kvar att bevisa. Därför är det också underligt att man valde att förnya sin Ipad-serie med bantad budgetmodell. Ipad har en, visserligen kraftfull, men gammal A9-processor (inte A9X). Den saknar Pro-syskonets färgstarka, antireflex-behandlade laminerade skärm – och kan inte användas med vare sig Apple Pencil eller Smart Keyboard.

Är det här den produkt som ska vända Apples stadigt minskande Ipad-försäljning?

Trots att det inte är det senaste som sitter under huven här, är hårdvaran fullt tillräcklig för saker som Netflix, mejl och Facetime. Den kan säkert locka en och annan att uppgradera sin åldrande padda, men om Apple menar allvar med Ipad måste det komma mer. Och inte bara i form av nygammal hårdvara.

Utmaningen just nu för Ipad ligger främst i IOS. I och med IOS 9 fick paddan flera Ipad-exklusiva nyheter som split-screen och förbättrat stöd för tangentbord. Det börjar bli dags för en ny Ipad-satsning i IOS 11 – är det inte rent av dags för ett Ipad OS? Där hoppas vi att WWDC 2017 och IOS 11 ger fler svar om Apples visioner för den post pc-värld som företaget ser framför sig.

Apple tror stenhårt på Ipad-serien som ersättare av den bärbara datorn, och femte generationens Ipad verkar onekligen vara en prisvärd uppdatering. Men den ger inget nytt, utvecklat svar på vad en dator för massorna ska vara år 2017.