Siri

Apple har fått mycket kritik för hur Siri ser ut att sacka efter mer moderna konkurrenter som Amazon Alexa och speciellt nya Google Assistant, men även Microsofts Cortana är bättre på en del saker.

Ett område där Apple däremot ligger i framkant är språkstöd. Siri finns på 21 språk i 36 länder. Cortana har stöd för 8 språk i 13 länder, Google Assistant bara fyra språk, och Alexa förstår enbart engelska och tyska. Siri är den enda assistenten som förstår svenska.

I en intervju med Reuters beskriver Apples chef för tal Alex Acero hur företaget bygger upp stöd för nya språk.

Det börjar med att låta en grupp talare av språket i fråga läsa in en rad texter med olika dialekter och accenter. Dessa ligger till grund för en ny språkmodell som sedan förbättras i olika steg.

Innan det är dags för Siri lägger Apple till stöd för diktering. Inspelningar därifrån skickas sedan anonymiserade till Apple, från användare som har godkänt det, och hjälper till att förbättra språkmodellens förmåga att känna igen rätt ord. Till sist anlitas röstskådespelare för att ge röst åt Siri på det nya språket, innan den rullar ut i en IOS-uppdatering.

Nya språk har inte stöd för alla Siri-funktioner från början, utan det byggs upp undan för undan.