Ekonomi

Konkurrensen mellan olika mobiltillverkare är stenhård, vilket gör att många har svårt att gå med vinst. De senaste åren har det resulterat i att Apple med sitt monopol på IOS-telefoner har stått för majoriteten av de totala vinsterna i branschen, medan Samsung har skrapat i sig det mesta av resterna.

2016 backade Iphone-försäljningen under de tre första kvartalen, men det ser inte ut att ha hindrat Apple att återigen dominera vinsterna, skriver Appleinsider.

Enligt en ny rapport från Strategy Analytics stod Apple för 79,2 procent av vinsterna, medan Samsung stod för 14,6 procent och resterande var utspritt bland framför allt kinesiska tillverkare som Oppo, Vivo och ZTE.

Liknande rapporter från tidigare år har kommit från Canaccord Genuity, som räknar nettovinst efter att ha dragit av alla tillverkare som gick med förlust. Det ledde till att Apple och Samsung tillsammans kunde stå för över 100 procent av vinsterna. Strategy Analytics verkar inte ha tagit med tillverkare som gick med förlust, vilket gör att siffrorna inte är exakt jämförbara.