Mac på jobbet

För inte allt för många år sedan var Mac mer eller mindre bannlyst från företag och myndigheter, speciellt i större organisationer. Hos vissa kunde du hitta en och annan Mac på till exempel marknadsavdelningen, men en vanlig arbetare som bara föredrog Mac kunde bara drömma.

Annat är det idag. Till och med Apples gamla ärkerival IBM har anammat Mac och IOS, och erbjuder alla anställda att välja Mac eller pc.

Enligt en ny rapport från Jamf, ett företag som utvecklar administrationsverktyg för stora uppsättningar datorer, plattor och telefoner, användes Mac hos 91 procent av företag under 2016. Hela 99 procent har minst någon anställd med Iphone eller Ipad.

Bland de företaget som ingick i undersökningen erbjuder idag 44 procent ett fritt val mellan Mac och pc, medan 71 procent har motsvarande val mellan IOS och Android på mobilsidan (det framgår dock inte hur stor andel av de resterande 29 procenten som enbart erbjuder IOS).

IBM är en av Jamfs största kunder, och har det största antalet Macar av något företag med nära 100 000 maskiner i bruk. I oktober berättade IBM att varje anställd som valde Mac sparade företaget minst 265 dollar jämfört med pc, när alla kostnader har räknats in.