Nödsamtal

Genom att formatera en länk på ett visst sätt går det att få Iphone att ringa nödsamtal enbart genom att klicka på den. Det visades i oktober förra året då en student som ville visa upp bristen delade en länk på Twitter som sedan klickades på 117 502 gånger, skriver Wall Street Journal.

Det här är en allvarlig säkerhetsbrist, både i Iphone och i systemet för nödsamtal. Av 6 500 sos-centraler runt om i USA har bara 420 implementerat system som kan skydda mot attacker som medvetet utnyttjar den här typen av brister. Forskare vid Ben-Gurion-universitetet i Tel Aviv har visat att det kan räcka med 6 000 telefoner infekterade med skadeprogram för att slå ut hela systemet i en delstat.

Apple säger till Wall Street Journal att en uppdatering av IOS är på väg som ska hindra tilltaget genom att visa en dialogruta som frågar om användaren är säker, med ”ring”- och ”avbryt”-knappar. Gissningsvis kommer den bara visas om nödnumret rings via en länk eller från en app och inte om användaren själv knappar in det eller ber Siri ringa.