Häromdagen hävdade Wall Street Journal att Apple kommer att byta ut lightning-kontakten mot usb-c i årets modeller av Iphone – något som väckte stor uppmärksamhet.

En del analytiker anser å sin sida att det är mer troligt att Apple väljer att byta ut den andra änden av sladden, alltså att företaget gör ett byte från usb-a till usb-c. En sådan förändring vore mer logisk, särskilt som det skulle underlätta för användare av nya Macbook och Macbook Pro som endast har kontakter för usb-c.

Hur det än förhåller sig kan det vara läge att diskutera för- och nackdelarna med att behålla respektive avskaffa lightning-kontakten.

Därför vore det klokt att behålla lightning

Apple har ofta valt att satsa på proprietära lösningar, det vill säga lösningar man själva utvecklar. Innan lightning introducerades 2012 användes en annan proprietär kontakt, nämligen Dock Connector. Den såg dagens ljus 2003 och användes under en period av nio år i en lång rad olika modeller av Ipod, Iphone och Ipad.

Dock Connector
Mellan 2003 och 2012 användes en kabel som hade usb-a i ena änden och Dock Connector i den andra.

För att tillverka produkter som använder sig av de proprietära kontakterna krävs ett tillstånd från Apple, något som inte ges till vilka företag som helst. Tanken är att kunna säkerställa att tillbehören håller en viss kvalitet, något som etiketter som ”Made for Iphone” och ”Made for Ipad” vittnar om.

Om lightning byts ut mot usb-c blir det fritt fram för tredjepartstillverkarna att ta fram vilka tillbehör som helst – de behöver alltså inte vänta på tillstånd från Apple. För oss konsumenter hade det varit på både gott och ont. Å ena sidan skulle det öppna upp för nya spännande tillbehör, å andra sidan skulle det kunna innebära fler exploderande laddare och liknande.

Proprietära kontakter handlar också om att kontrollera funktionerna. När lightning lanserades 2012 var det precis den kontakt som Apple hade behov av, men kanske inte nödvändigtvis den kontakt som tillbehörstillverkarna hade behov av.

Lightning-kontakten är liten och smidig och det spelar ingen roll hur du vänder den. Samma sak kan sägas om usb-c, men faktum är att lightning trots allt är mindre till storleken. För Apple räknas som bekant varenda liten mikrometer.

Lightning
Lightning-kontakten är liten och smidig.

Att byta kontakt i Iphone medför övergångskostnader, både för Apple och för oss konsumenter. Numera finns det en lång rad lightning-tillbehör och ett byte skulle innebära att vi måste köpa nya tillbehör eller adaptrar. Med tanke på att det bara gått fem år sedan förra bytet skulle många konsumenter förmodligen reagera med ilska. När Dock Connector slopades blev det omfattande protester, detta trots att det i ärlighetens namn var en rejält föråldrad kontakt.

Det kan också påpekas att det verkar konstigt om Apple skulle slopa lightning endast ett år efter att man lanserat egna lightning-hörlurar. I så fall hade det varit bättre att slopa kontakten samtidigt som hörlurskontakten plockades bort från Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning