Ett tangentbord kan göra under för en Ipad om tanken är att använda den som en riktig produktivitetsmaskin. Visst kan "riktigt" jobb utföras också på en Ipad, särskilt om vi kopplar ett tangentbord till den.

Med ett tangentbord får vi inte bara fysiska tangenter, vi får också tillgång till kortkommandon direkt hämtade från Mac-världen. Det är enkelt att skriva in en ny adress i Safari med cmd + L och vi kan "tabba" mellan program med cmd + tab. De flesta tangentbord har en hemknapp för att snabbt kunna gå tillbaka till hemskärmen, en Siri-knapp, och en sök-knapp för att snabbast möjligast plocka fram rätt app.

Tangentbordet vi testar här heter Slim book och kommer från tillbehörstillverkaren Zagg. Vi testar modellen för Ipad mini 2 och mini 3, men Slim Book finns till nästan alla moderna Ipad-modeller. Slim book gör många saker rätt – samtidigt som ett par stora brister är svåra att bortse ifrån. Men vi börjar med det som är bra. 

Liknar en bärbar dator

Aldrig har väl en Ipad varit mer lik en bärbar dator som med Slim Book, åtminstone till formen sett. Slim Book består egentligen av två delar, ett skal som vi fäster Ipaden i, och den andra delen som är själva tangentbordet. Med Ipaden fäst på tangentbordet kan vi justera vinkeln på skärmen som på en bärbar dator. Vi kan dessutom utan större problem ha Ipad med tangentbord i knät. Inget av det här är självklarheter när det kommer till tangentbord för Ipad, så vi uppskattar det extra mycket här. När vi är klara kan vi enkelt bara fälla ihop paketet och skärmen släcks av sig själv. 

Slim book

Vill vi hellre ta loss på Ipaden drar vi bara upp den ur sitt magnetiska fäste, och då får vi ett (rätt plastigt) skal till "paddan."

Tangentbordet adderar en hel del vikt till Ipaden, men det gör också att konstruktionen känns stabil. Magnetfästet har inga problem med att hålla upp den lilla Ipad mini 2, och det känns inte som att den ska tippa över åt något håll.

Med ett fulladdat batteri ska tangentbordet inte behöva laddas på hela två år, något som vi av naturliga skäl inte haft möjlighet att kontrollera. Intressant nog är tangenterna bakgrundsbelysta, en funktion som enkelt slås igång med ett kortkommando. Inte heller det en självklarhet på Ipad-tangentbord, men det finns på till exempel Logitech Create för Ipad Pro.

Slim book
Ipad kan även fästas åt "fel" håll, för att möjliggöra ett filmläge. Det här är nog det närmaste vi kommer en hybriddator från Apple.

Och så några besvikelser...

De dåliga bitarna då? Först och främst: Det går inte att komma ifrån att tangentbordet är litet. Mest stör vi oss på att enter-tangenten inte är två rader hög, samt att siffrorna är förskjutna ett steg åt vänster. Vill vi skriva siffran 2 blir det ofta 3, och så vidare. Med lite tillvänjning fungerar det helt okej att skriva ändå. Tangenterna är väl avstämda och förvånansvärt stabila (vi lyckades trots allt skriva hela det här testet på det, ett godkänt betyg).
 

Slim book
Trångt. Slim Book duger gott att skriva några mejl eller surfa på nätet, men det skrivs nog inte så många romaner på det här tangentbordet. 

Det är såklart svårt att skylla den lilla storleken på tangentbordet. Ipad mini är en liten pryl och vill vi ha en verklig arbetshäst till Ipad gör vi nog rätt i att köpa en större modell redan från början.

Vad som däremot går att skylla på tangentbordet är den lite halvtaskiga kvalitén. Varken upplevd kvalitetskänsla i materialen – plasten är lite sträv – eller tangentbordets skick var särskilt förtroendeingivande. Laddporten på vårt testexemplar var insjunket vilket gjorde att vi väldigt försiktigt fick lirka in kontakten i uttaget och först efter några försök ville tangentbordet ladda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Zagg Slim Book with KB for iPad Mini 1/2/3 (Nordisk) Pris vid test: 714 kr.

Bästa pris just nu: 781 kr