Gammal Iphone

En gammal Iphone behöver inte gå till återvinningsstationen. Enda sedan Apple släppte Iphone 3GS har kunder som varit tidigt ute med nya modeller gett bort eller sålt sina gamla telefoner, ofta till släktingar som antingen inte har råd eller inte tycker en telefon är värd tusentals kronor.

Det här märks inte minst genom att riktigt gamla Iphones fortfarande utgör en inte oansenlig andel av webbtrafiken i flera länder.

Device Atlas har släppt ny statistik över mobil webbtrafik under 2016, som bland annat visar att Iphones andel sjönk i många länder, ofta till förmån för Samsung (Note 7-fiaskot till trots). Men i bland annat Sverige, Storbritannien, USA och framför allt i Japan fortsätter Apple att stå för över hälften av all mobil webbtrafik, rapporterar Appleinsider.

För Iphone 2G/3G/3GS ligger Sverige i topp. Här utgör trafik från dessa modeller nästan en hel procent av den totala trafiken. Med tanke på hur många Iphone 3G/3GS som såldes här jämfört med hur många av nyare modeller som har sålts är det anmärkningsvärt.

Iphone 4/4S har närmare två procent av den svenska mobiltrafiken, men nästan fyra procent av den ryska och över 2,5 procent av den franska.