För ett par år sedan fick användarna möjlighet att skriva ut direkt via IOS med protokollet Airprint. Med IOS blev processen ännu enklare – trots att vi går mer åt digital hantering av dokument, och mindre åt analog hantering som pappershögar.

Men ibland vill vi skriva ut vårt digitala material till ett hanterbart digitalt dokument, exempelvis PDF. Det är inte det mest självklara och det kan vara lite stökigt att hitta funktionen. Så här går du tillväga.

Öppna ett mail

Öppna Apples Mejl-app på din telefon och välj det mejö du vill göra om till PDF. Tryck sedan på delningsknappen.

Här kommer du att alternativet Skriv ut. Nu kommer du få se en förhandsvisning av ditt mail och hur det skulle se ut på papper. Nu behöver du zooma in dokumentet för att hamna i PDF-läge och det gör du genom att antingen använda knipgesten, eller genom att trycka hårt (3D Touch).

mac

Längst ner till vänster kommer nu en ny delningsknapp att dyka upp. Tryck på den och du kommer att kunna välja destination. Har du, exempelvis, Google Drive-appen installerad på din Iphone kan du välja den och samma sak gäller Dropbox, Facebook Messenger och andra appar som stödjer PDF.

Skicka PDF:en till en molntjänst

Välj den app du vill dela med och spara. När processen är klar kan du stänga din destinations-app och du har skapat ett PDF-dokument. Viktigt att veta är att bilder inte alltid hänger med, och det kan hända att bifogade filer inte fungerar som de ska. Men är det främst text du är ute efter – då är det här det perfekta tricket.