Så här får du bort skadlig mjukvara från en Mac

Om du misstänker att du redan installerat skadlig mjukvara på din Mac – antagligen för att en hemsida påstått att det finns problem – kan du följa nedanstående steg för att bli av med mjukvaran.

 1. Om appen är öppen, kontrollera dess namn.
 2. Flytta eller stäng appfönstret.
 3. Öppna verktygsmappen (Kommando + Shift + U).
 4. Öppna Aktivitetskontroll.
 5. Välj Alla processer.
 6. Gå till verktygsmappen i programmappen och starta Aktivitetskontroll.
 7. Sök efter en app kallad Macdefender, Macsecurity eller Macprotector. Eller sök efter namnet på appen (se steg 1).
 8. Klicka på Tvinga Process Att Avsluta (längst upp till vänster) och välj avsluta.
 9. Stäng Aktivitetskontroll.
 10. Öppna programmappen och leta upp appen (kallad Macdefender, Macsecurity, Macprotector eller dylikt).
 11. Dra den oönskade appen till papperskorgen. Töm papperskorgen.

Det finns fler råd på hur du kan ta bort malware på från en Mac på Apples supportsida. Om du är osäker på om du raderat malware-programmet från Macen, överväg att ta den till en Apple Store eller en auktoriserad verkstad och be dem titta på den.

Sociala bedrägerier

Macen är väldigt säker när det kommer till virus och maskar som gör direktangrepp, men många Mac-attacker sker på grund av mänskligt felande.

Ett färskt exempel på en sådan attack dokumenterades av Malwarebytes i november 2016. Det involverade attacker från en falsk supportsida.

mac

Det finns två versioner av attacken, och den du drabbas av beror helt på din version av Mac OS. Antingen tvingas Mail att skapa massvis med utkast, eller så tvingas Itunes till att öppnas multipla gånger.

Oavsett vilket är slutmålet att överbelasta systemet och tvinga en nedstängning eller frysning av hela operativsystemet.

Det går att undvika problemet genom att uppdatera Mac OS. Om du sitter på minst Sierra 10.12.2 bör du med andra ord vara säker. Men uppdatera gärna ändå. Det skadar inte.