Få fort skadlig mjukvara från Macen utan kostnad

Den här punkten är viktig. Du ska inte betala för att ta bort skräpkod – någonsin. Faktum är att om du inte vet vad du gör bör du ha som praxis att inte uppge dina kreditkortsuppgifter på någon hemsida eller i något program som påstår sig vilja fixa din dator.

Dessutom: om någon ringer dig och påstår att de har hittat skräpkod på din dator och försöker övertyga dig att lämna över dina bankuppgifter, råder vi dig att lägga på. Det är bara en annan variant av lurendrejeriet.

Du behöver alltså inte betala för antivirusprogram på Macen. Många legitima leverantörer erbjuder en gratis tjänst för hemanvändare och tar istället betalt av företagen. Därför är det viktigt att inte rusa efter kreditkortet så fort ett program på din Mac påstår sig hittat problem. Programmet i sig kan vara problemet.

Vad ska man då göra när en hemsida säger att man har skräpkod på Macen? Om du surfat in på en sajt och den påstår att den hittat skräpkod, skadlig mjukvara eller virus (eller bara ”hittat problem” på Macen), följ dessa steg:

  1. Om du är i Safari (eller en annan webbläsare) och får en varning om skräpkod, virus eller problem, stäng Safari genom att gå via menyraden. Om Safari vägrar stängas, genomför du en tvingad avstängning. För att tvinga Safari att stängas ner kontrollklickar du på ikonen i dockan och väljer Tvingad avstängning.
     
  2. Gå till nedladdningsmappen och dra alla installationsfiler, eller filer du inte känner igen, till papperskorgen.
     
  3. Töm papperskorgen. På så vis duckar du för problemet. Du har heller inte installerat mjukvaran eller skickat över några bankuppgifter. Vår rekommendation är att du aldrig någonsin besöker hemsidan igen.


Så här undviker du och tar bort en ransomware-attack

Ransomware är en variant av skadlig mjukvara som blivit allt vanligare på senare tid. Fram tills nyligen var Mac OS-användare förskonade från den här typen av saker, men en färsk attack känd som Keranger har distribuerats via populära bittorrent-programmet Transmission. Därför bör även vi vara försiktiga framöver.

mac

Precis som skadlig mjukvara infekterar ransomware din dator, men koden är illvillig av en annan anledning. Idén bakom ransomware är att kryptera filer på din dator så att du inte kan använda dem, och därefter tvinga dig att betala för att få dem okrypterade. I fallet Keranger blir du instruerad att betala 400 dollar i bitcoins på en hemsida i Tor-nätverket för att få tillbaka dina filer.

En fil känd som ”OSX.KeRanger.A” smög sig in i 2.90-uppdateringen av Transmission och fanns tillgänglig mellan 4 och 5 mars förra året. Apple har uppdaterat Gatekeeper samt Xprotect-systemet (en del av File Quarantine) för att blockera Keranger.

Om du använder Transmission behöver du med andra ord uppgradera till den senaste versionen så fort du bara kan. För mer information om Keyranger, se Transmissions hemsida.