Trådlös laddning är ett av de hetaste ryktena inför Iphone 8. Android-lägret har haft tekniken länge – och du kan, om du vill, få trådlös laddning redan nu även på Iphone. Det är ingen officiell lösning utan kräver tillbehör från tredjepart, men det fungerar på Iphone 5 och framåt.

Vad är trådlös laddning?

Innan vi går vidare ska vi förklara vad trådlös laddning är. Namnet på tekniken kan vara lite missledande då det inte är helt trådlöst, utan din telefon behöver vara på en laddplatta. Det kallas för induktiv laddning och nyttjar en typ av spolar för att föra över energi till telefonen. Fördelen är att du slipper rota runt med kablar och kan kort och gott lägga ner telefonen på sin laddningsplats. Plattan som laddar telefonen är heller inte trådlös – den behöver kopplas till ett vägguttag för att fungera.

Iphone i sitt standardutförande har inte stöd för trådlös laddning. Däremot har många tillverkare tagit fram specialskal eller mottagare som möjliggör det och vi tipsar om ett par favoriter.

Iqi Mobile

De som inte är särskilt sugna på att klä sin telefon i ett otympligt skal kan ta en titt på Iqi Mobile – en 0,5 millimeter tjock mottagare som fästs mellan ditt nuvarande skal och Iphone. Fördelen är att tillbehöret är kompatibelt med varenda Lightning-försedd enhet hela vägen tillbaka till Iphone 5.

video

Mottagaren kommer med en supertunn lightningkabel som du drar längs telefonens baksida, och sen kopplar in i botten där den permanent sitter fast. Viktigt att tänka på är att den drar nytta av Qi-formatet. Var därför uppmärksam på att laddplattan du köper har stöd för just detta.

Nackdelen är att vi inte hittat en svensk återförsäljare. Däremot finns den på amerikanska Amazon.