Trots att det snart har gått sju år sedan Ipad såg dagens ljus finns det fortfarande en hel del brister kvar att åtgärda, detta trots smarta tangentbord, Apple Pencil och andra fiffiga tillbehör.
Om vi ska tro de senaste ryktena är nya modeller under utveckling och på tapeten står bland annat en uppgraderad version av Ipad Pro med en skärm på 10,5 tum och en extra tunn ram. Vi hoppas naturligtvis på fler förändringar än så och därför har vi listat fem saker som står på önskelistan.

1. Gör om IOS i grunden

Det är emellanåt ganska tydligt att IOS först och främst har tagits fram för mobiltelefoner och inte för pekplattor, som ni kanske minns var ju namnet faktiskt Iphone OS till en början.

Vi hade gärna sett att Apple vågade ta ett helhetsgrepp och bygga om IOS från grunden, på så sätt skulle Ipad Pro kunna konkurrera med datorer på allvar.

En hemskärm som endast är till för att visa upp rader med appar känns inte särskilt optimalt år 2017. Varför inte lägga till Anteckningar och Kalkylator som widgets? Eller hitta på ett snabbare sätt att växla mellan olika appar?

Split View
Det räcker inte med Split View i längden.

Visst, på sistone har vi fått funktioner som Split View, Slide Over och bild-i-bild, men dagens modeller av Ipad känns ändå inte som fullfjädrade arbetsverktyg om vi ska vara ärliga.

2. Ersätt Lightning med usb-c

Den nuvarande Lightning-porten infördes visserligen så sent som 2012, men vi tycker att Apple borde satsa på usb-c i stället. Den enda nackdelen är att pekplattan skulle bli snäppet tjockare, men det kan vi leva med.

Som bekant används usb-c i Macbook och Macbook Pro, så det känns knepigt att en annan kontakt används i Iphone, Ipad och Ipod Touch. Det finns visserligen adaptrar som gör det möjligt att växla mellan lightning och usb-c, men det mest logiska vore om Apple satsade på en gemensam standardkontakt för alla sina prylar.

USB-C till Lightning-kabel
Varför ska vi behöva skaffa en USB-C till Lightning-kabel för att koppla ihop två Apple-prylar?

Om Apple vågade satsa på usb-c fullt ut skulle vi så småningom kunna använda samma tillbehör till både Mac och Ipad. Det vore smidigt värre.


3. Fler användningsområden för Apple Pencil

Som ritverktyg är Apple Pencil ett strålande tillbehör, men varför i hela friden kan vi inte använda pennan till andra saker än att rita och måla?

I dagsläget måste vi växla till fingrarna så fort vi ska trycka på något eller navigera i systemet, något som känns onödigt omständligt. Och varför finns det inte inbyggt stöd för handskriftsigenkänning och liknande?

Apple Pencil
Apple Pencil kan inte användas till mycket i dagsläget.

Vi kan heller inte förstå varför Apple inte gör det möjligt att använda Apple Pencil på andra enheter som Mac och Iphone, men det är en annan diskussion.

Förhoppningsvis tar Apple bort begränsningarna för Apple Pencil redan i år, annars håller vi tummarna för att det sker nästa år.


4. Stöd för Magic Trackpad och muspekare

För att vi ska kunna skippa datorn helt och hållet hade Apple behövt lägga till stöd för både Magic Trackpad och muspekare i de nya modellerna av Ipad Pro.

Det kan tyckas befängt att lägga till en muspekare på Ipad, grundtanken är ju att vi ska använda fingrarna i stället. Men när vi ska skriva in text är fingrarna helt enkelt för tjocka för att markera på rätt plats, något som gör att vi hellre sätter oss vid datorn i slutändan.

Magic Trackpad
Gör det möjligt att använda Magic Trackpad med Ipad.

Vi hade gärna sett ett system där muspekaren dyker upp automatiskt när man kopplar in Magic Trackpad eller någon annan styrplatta, något som inte borde vara omöjligt att fixa.

5. Stöd för fler tillbehör via Smart Connector

Med hjälp av Smart Connector kan du ansluta Apples smarta tangentbord utan att behöva strula med parkoppling och så vidare.

Frågan vi ställer oss är varför denna genialiska kontakt endast ska användas för tangentbord? Vi vill se stöd för alltifrån hubbar och handkontroller, till externa hårddiskar och bildskärmar. I princip hade tekniken kunnat användas till allt möjligt.

Smart Keyboard
Låt oss använda fler tillbehör än Smart Keyboard.

Det finns mycket annat vi önskar oss av de nya modellerna av Ipad Pro, men sådant som snabbare processor, mer minne och längre batteritid ser vi som självklarheter. Det hade naturligtvis varit trevligt med sänkta priser också, men det lär vi inte få se hur mycket vi än hoppas.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning