Apple har som företag ett antal gånger dissat olika typer av produktsegment för att i nästa stund ändra sig och släppa sin egen variant. Vem trodde exempelvis för bara ett par år sedan att Iphone-tillverkaren skulle återuppleva stylusen? Och vem hade ens en aning om att Steve Jobs en gång i tiden ratade idén om en appbutik?

App Store (2008)

När Iphone visades upp för första gången 2007 var telefonen långt ifrån densamma som den vi använder idag. Den hade inte mms, den hade inte 3G och multitasking saknades. Men det var en essentiell funktion, som visade sig förändra världen året efter, som lös med sin frånvaro – nämligen App Store.

app

Enligt uppgifter ska Steve Jobs till en början ha vägrat ens tänka tanken på att låta tredjepartsutvecklare ta fram appar till Iphone. Istället ville företagets forne vd att utvecklare skulle ta fram programvara som kördes via den inbyggda webbläsaren Safari. Hans argument var att plattformen var ”för komplex” för att involvera tredjepart och menade att det var en fördel för utvecklarna. De skulle ju slippa använda särskilda kit – allt som krävdes var kunskap inom web 2.0.

Som tur är ändrade sig Steve Jobs och introducerade App Store året efter. 


Apple Pencil (2015)

”Vem vill ha en stylus?”, sa Steve Jobs under introduktionen av den allra första Iphone. ”Du behöver plocka upp dem, plocka ner dem, och du förlorar dem. Usch! Ingen vill använda en stylus. Så vi använder ingen stylus”.

Fyra år efter Steve Jobs död, i samband med introduktionen av Ipad Pro, introducerade Apple sin Apple Pencil.

Men pennan är inte som alla andra stylusar. Du använder den inte för navigation, det gör du fortfarande med fingrarna, utan den nyttjas för att rita på en Ipad Pro. Apple Pencil är ändå det ultimata beviset på att Apple kan göra enorma omsvängningar – om än med andra personer än Steve Jobs vid rodret.