Att hålla koll på vad vi har kopierat till urklipp kan vara en mindre pina ibland. Dels för att det är svårt att se vad som finns i urklipp. Dels är det lätt att missa att det ligger något viktigt där – och så kopierar vi över det med något annat. Irriterande.

Visst kan vi komma åt urklipp i Finder, och att klippa och klistra mellan enheter har blivit möjligt i och med Sierra med universella urklipp. Men Copied går flera steg längre.

Copied är ett litet miniprogram som lever längst upp i menyraden, med några avancerade inställningar för att göra kopierandet enklare. När vi kopierar något på Macen dyker urklippet omedelbart upp i ett fönster som vi kommer åt från menyraden. Där hittar vi allt vi kopierat, och kan enkelt dra det till ett nytt program.

Copied stödjer text, länkar och bilder med filformat som jpeg, png, bmp, gif och tiff. Video vill den däremot inte ha med att göra.

Copied
Urklippen hittar vi i fönstret till höger, som vi också kan välja att hålla flytande på skrivbordet eller snabbt ta fram med ett kortkommando. Till vänster, inställningar.

Klippa och klistra blir betydligt enklare när vi faktiskt ser vad som ligger i urklipp. Vi kan hålla flera saker i minnet samtidigt, och det är helt klart ett bättre sätt att hantera sitt innehåll än att slänga saker på ett allt stökigare skrivbord. Copied blir som en diskret och lättillgänglig innehållshanterare.

Kopiera mellan enheter

Copied är igång och fullt fungerande så fort vi installerat det (vilket görs via Mac App Store), men för den som vill finns lite mer avancerade inställningar att pyssla med. Vi kan exempelvis skapa olika listor för att spara och organisera urklipp efter olika teman och behov. Saker som vi ofta kopierar in i exempelvis Pages skulle kunna ha en egen lista i Copied.

Vi ska också skapa regler på app-nivå för att antingen förhindra kopiering helt och hållet, eller för att spara till en specifik lista.

Copied tillåter även egna kortkommandon. Mest användbart tyckte vi var att kunna ställa in ett kommando för att fram Copied-fönstret. Med många program och ikoner i menyraden är det lätt hänt att Copied annars försvinner.

Copied är ett smart, litet program bara i sig självt, men ännu bättre blir det när vi synkar det till motsvarande mobilapp (som också heter Copied). Mobilappen fungerar bra som en fristående hanterare av allt innehåll vi klipper och klistrar på mobilen, men den stora fördelen är såklart att kunna få Macens urklipp presenterade också på mobilen.

För det krävs dock att vi uppgraderar till Copied+ för 30 kronor, och att vi aktiverar Icloud Sync i inställningar. Då har vi lagt sammanlagt 115 kronor på att kunna kopiera lite smartare. Smygdyrt, kanske, men det fungerar åtminstone stabilt.

Den som inte har enheter som stödjer Sierras universella urklipp kan aktivera Copieds egna funktion för att synka urklipp mellan enheter, kallat Clipboard sync. Bra till exempel för den som har en Mac som inte stödjer Sierra.