Ars Technica rapporterar om två nya skadeprogram som har upptäckts på nätet, och kan drabba ouppmärksamma Macanvändare.

Det första är ett Office-makrovirus, en av de mest klassiska infektionsvägarna för skadeprogram på Windows och som även tidigare har drabbat Mac. Den här gången hittade forskare på Objective See ett makro i en fil med namnet ”U.S. Allies and Rivals Digest Trump’s Victory”, som laddar ner och installerar flera komponenter som spionerar på användaren.

För att inte drabbas räcker det att helt enkelt inte låta några Office-filer köra makron. Värt att notera är även att makrot kollar om Little Snitch finns på datorn, och stänger av sig om det gör det.

Nya skadeprogram för Mac

Det andra skadeprogrammet använder en nästan lika urmodig infektionsvektor – ett fejkat Adobe Flash Player-installationsprogram. Claudio Guarnieri på Iran Threats upptäckte det, och visar att det ser ut att vara utvecklat av en nybörjare med kopplingar till tidigare attacker från iranska hackergrupper.

Om du tillåter programmet att köras samlar det in information om din dator och sparade loginuppgifter från systemets nyckelring, och skickar till en server.