Det verkar som att Apples molntjänst Icloud har sparat användares raderade surfhistorik – historik mer än ett år gammal.

Moskva-baserade Elcomsoft upptäckte att de kunde ta fram historik som användare raderat från sina Icloud-konton, med information om vilka sidor som besökts, vilket datum och vilken tid, samt när informationen raderades (eller snarare, skulle ha raderats).

– Vi kunde ta fram historik som var mer än ett år gammal, skrev Elcomsofts VD Vladimir Katalov i ett blogginlägg under torsdagen.

Användare kan låta Icloud spara surfhistorik för att göra den tillgänglig på alla sina Icloud-anslutna enheter. Elcomsoft upptäckte att när en användare raderar den informationen, behåller i själva verket Icloud informationen, men osynlig för användaren.

Missa inte: Apple börjar samla anonym Icloud-data i IOS 10.3 – från de som vill

Att behålla sökhistorik kan vara "ovärdeligt för myndigheter och utredare," enligt Katalov. Det är dock oklart om Apple visste om att Icloud sparade historiken.

Under torsdagen svarade Apple inte på några frågor om Icloud-debaklet, men sedan Elcomsoft publicerat uppgifterna verkar Apple ha rensat ut den sparade sökhistoriken från Icloud, enligt Elcomsoft.

"Såvitt vi vet kan de lika gärna ha flyttat det till andra servrar, och på så sätt gjort den 'raderade' historiken oåtkomlig utifrån, hävdar Elcomsoft i blogginlägget.

Elcomsoft har tidigare upptäckt att Apple sparat användares samtalshistorik i Icloud, utan ett erbjuda ett sätt att stänga av detta. Då svarade Apple att synkroniseringen av samtalshistorik möjliggjorde för användaren att ringa upp missade nummer från vilken Icloud-uppkopplad enhet som helst.

Läs mer: Apple sparar samtalshistorik i molnet – och det finns inget sätt att stänga av

Elcomsoft råder den som är mån om sin historik att stänga av synkronisering av surfhistorik i Safari via Icloud.

IDG News