Har du någon gång varit med om att Macen beter sig konstigt? Kanske är den ovanligt långsam med frekventa ”badbollar” (den lilla färgglada snurran som dyker upp när datorn måste bearbeta något innan den kan lyssna på dig igen). Eller är det nätverket som inte verkar vara lika kvickt som det brukade? Kanske har du problem med något program som vägrar avslutas?

När någon känns fel med Macen är det dags att starta Aktivitetskontroll som du hittar i mappen Program -> Verktygsprogram.

När datorn badbollar eller är allmänt slö

Få saker är lika irriterande som att behöva vänta på datorn när den ska tänka. I Mac OS visas det med en badboll, och om den dyker upp mer än någon gång ibland kan det vara något som är fel. Det beror oftast på en av två saker: Att ett program suger upp all processortid, eller att systemet konstant måste skriva till hårddisken.

Om det är processorbelastning som ligger bakom kan du förmodligen även höra det på fläktarna, som då drar igång på högvarv.

Överbelastad processor

Börja med att öppna fliken Processor och klicka på % processor för att sortera programmen utifrån processoranvändning. Om något program ligger på väldigt höga siffror (det kan räcka med 80–90 procent men oftast handlar det om flera hundra procent när programmet käkar all tillgänglig tid på flera processorkärnor) har du hittat boven.

Om det är ett vanligt program som en webbläsare kan du testa att avsluta och starta det igen. Om det snabbt fyller processorn igen är det något fel med programmet. För webbläsare kan det vara en viss flik med något webbinnehåll som strular. Med andra program är det svårare att gissa, men det kan handla om att det behöver uppdateras efter en systemuppdatering.

Är det en bakgrundsprocess är det lite knepigare, men om du utifrån namnet kan förstå vad det är kan du kanske lösa det. En del processer är kopplade till andra program, eller till systemfunktioner som Spotlight, Time Machine, utskrifter och annat, och då kan du testa att stänga av den funktionen tillfälligt och aktivera den igen. Ett fel som var vanligt tidigare är att en skrivare ligger och försöker skriva ut något om och om igen.

Överdriven diskaktivitet kan också leda till konstanta badbollar, även om det var mycket vanligare förr i tiden med magnetiska hårddiskar. Om processorn inte ser ut att vara överbelastad men systemet fortfarande känns slött är det här förmodligen problemet.

Det här kan handla om att något enskilt program går bärsärkagång på disken, till exempel med en buggig loggfunktion, men också om att du har för lite internminne och att systemet självt måste skriva virtuellt minne till disk hela tiden för att du ska kunna använda programmen du har öppna.

Överdriven diskaktivitet

Öppna fliken Hårddisk och sortera efter skrivna byte. Förmodligen ligger processer som launchd och kernel_task i topp. Dessa kan ha skrivit tiotals gigabyte utan att det är något större problem. Men om till exempel Spotify har skrivit tiotals gigabyte (en bugg som nyligen upptäcktes orsakade just det) bör du se om du kan hitta varför. Ibland har det en naturlig förklaring (om du exporterade ett stort projekt från Imovie till exempel), medan det ibland är just en bugg.