Att prata med någon som bär Apples hörlurar Earpods under cykelturen eller som bara råkar vara utomhus är inte alltid den bästa av upplevelser. Sus, brus och andra störningsmoment är inte snälla mot Earpods mikrofon. Det är därför den svenska uppfinningen Xpuff finns.

Xpuff är en enkel, liten pryl som monteras på fjärrkontrollen på dina befintliga Earpods. Plastkåpan är helt fri från elektronik, och innehåller egentligen bara en bit skumgummi genom vilket irriterande sus och vindbrus från omvärlden filtreras. Det här är alltså verkligen ingen tekniskt avancerad sak, utan fungerar som ett vanligt puffskydd på en mick.

Xpuff

Tack vare att det inte sitter någon teknik på insidan är det en väldigt lätt, liten plastkåpa. Den väger några få gram, och det är tur för annars finns risken att det tynger i sladden och att lurarna då glider ur öronen. Nu märker vi inga sådana tendenser.

Plasten är tillräckligt flexibel för att vi enkelt ska kunna kontrollera fjärrkontrollens knappar genom platsen. På Xpuff finns plus, minus och ett kryss för att markera var vi ska trycka.

Så bra fungerar det

Så, gör Xpuff någon skillnad? Blir även de blåsigaste av telefonsamtal drägliga? Skaparna bakom Xpuff lät Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testa puffen, som såg en 35-procentig minskning av vindbrus vid en vindstyrka på 2 m/s, och en minskning på 69 till 76 procent vid 4-12 m/s vindstyrka. En cykeltur i motvind blir alltså lite mindre jobbig för den du pratar med.

Xpuff

Vi har inte gjort samma ingående vindtunnelstudier, men vi har ringt ett gäng samtal (många av dem utomhus) och haft på oss Xpuff till vardags. Och visst märker även vi skillnad. Alla irriterande ljud försvinner inte, men det minskar betydligt och även de värsta oljud som kan uppstå blir uthärdliga.

Inte ens när vi (bara för att testa) blåser rakt in i mikrofonen blir det outhärdligt att lyssna på, skillnaden är stor jämfört med en ”naken” Earpod. Att ha ett samtal utomhus är lättare även när det blåser bara lite grann. Rösten dränks inte i oljud, och puffen gör inte heller att ljudet låter dämpat.

Minst lika viktigt tycker vi är hur vi upplever bättre ljudkvalitet även vid helt vanliga, vindfria samtal. Puffen minskar oljud som kan uppstå när fjärrkontrollen dras mot jackan, och skrapljud och slag mot mikrofonen elimineras nästan helt. De ljuden är nästan lika irriterande som vindbrus, så det är väldigt skönt att bli av med dem. 

Två önskemål för en bättre produkt

Vi har egentligen bara två önskemål för en bättre produkt, och det är lite tydligare, mer taktila tecken för att markera var volymknapparna sitter. En något bättre passform skulle också vara bra, på vårt exemplar uppstod en millimeter-tunn glipa mellan de två plastdelarna längst upp på Xpuff. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning