En personlig bakgrund på Macen är trevligt och kan göra mycket för upplevelsen. Men sedan Apple introducerade Mac OS Yosemite, agerar bakgrundsbilden även inloggningsskärm. Detta är vanligtvis inga problem då bilden är utsmetad och suddig, men en bugg kan ställa till det rejält och med lite otur är du fast med en gammal bakgrundsbild när du loggar in, även om du bytt ut din ordinarie.

Om du är osäker – be någon med vana om hjälp

Problemet är vanligare än man tror och grundar sig i vilka behörigheter du har till din Mac. Det går dock att lösa genom att pilla runt lite i systemet. Observera att du inte bör utföra detta trick om du är ovan vid att navigera runt i Mac OS-systemfilerna. Känner du dig osäker – be någon som har mer vana.

Börja med att öppna upp ett Finder-fönster. Välj sedan ”Gå” som du hittar i menyraden och vidare till ”Gå till mapp”. Här skriver du in nedanstående textrad och trycker på enter:

/Library/Caches

Nu kommer du in i mappen med Mac OS:s cachade filer. Var försiktig med vad du rör här då det kan ställa till med problem för operativsystemet. Istället för att vandra runt blind ser du till att leta upp den fil som heter com.apple.desktop.admin.png. Radera denna.

Säkerställ bytet i Systeminställningar

När det är gjort går du till Systeminställningar och klickar dig in i Skrivbord och skärmsläckare-panelen. Välj här en ny bakgrundsbild (eller varför inte bara en färg?) och om allt går rätt, kommer en ny fil vid namn com.apple.desktop.admin.png att skapas i cache-mappen.

För att säkerställa att bilden byts ut markerar du den och håller inne mellanslagstangenten. Då får du en snabbtitt på bilden och är det rätt – då ska den föreställa en suddig version av din nyvalda bakgrundsbild.