En gång i tiden (2012 till 2014) tilldelades samtliga Facebook-användare en e-postadress från sociala medier-jätten. Många av dessa finns fortfarande kvar i våra kontaktböcker, även om de inte längre fungerar, vilket kan orsaka frustration när man försöker skicka ett e-postmeddelande med Siri. Anledningen är att de många gånger sorterats som primär e-postadress.

Det går dock att få bort dem snabbt och smidigt genom att synkronisera kontaktboken med Facebook, och detta direkt i Mac OS. Så här går du tillväga för att en gång för alla slippa irritationsmoment när allt du vill är att skicka ett e-postmeddelande snabbt och enkelt.

Kontrollera Facebook i Kontoinställningar

Du börjar med att öppna appen Kontakter. Gå därefter till Inställningar i menyraden och klicka på Konton. Om Facebook dyker upp där så väljer du det alternativet och kontrollerar om ”Aktivera det här kontot” är valt.

Detta går även att se via Systeminställningar och vidare till Internetkonton där du dessutom kan bocka i de alternativ du vill synkronisera från Facebook – bland annat Kontakter, Kalendrar och Notiser.

Synkronisera bort oredan eller radera manuellt

För att få bort e-postadresserna bockar du ur samtliga alternativ för att vara säker. Kontaktboken kommer då att synkronisera ändringen och med lite tur kommer e-postadresserna att försvinna. Skulle fallet inte vara så behöver du tyvärr gå igenom samtliga kontakter, en efter en, och ta bort adressen manuellt.

När samtliga åtgärder är genomförda testar du att skicka ett mail via Siri. Om det går bra är du i hamn.