Idag är det 10 år sedan Steve Jobs klev upp på scenen under Macworld 2007-mässan och introducerade Iphone – telefonen som skulle förändra sättet vi ser på mobiltelefoner.

I ett pressmeddelande ser Apple tillbaka på tiden som gått sedan Steve Jobs presenterade telefonen som tre enheter – En Ipod med widescreen och toch-kontroller, en revolutionerande mobiltelefon och ett genombrott för internet-enheter. Sex månader senare fanns den på marknanden och sopade banan med all konkurrens.

Vidare pekar Apple på de miljoner appar som blivit essentiella i människors dagliga rutin tack vare Iphone och App Store.

Iphone
Den första Iphone

”Iphone är en essentiell del av våra kunders liv, och idag mer än någonsin definierar den hur vi kommunicerar, blir underhållna, jobbar och lever”, säger Apples VD Tim Cook i pressmeddelandet. ”Iphone satte standarden för mobiler under sitt första decennium och vi har bara börjat. Det bästa är fortfarande att vänta”.

Missa inte: Så här skrev MacWorld.se om Iphone när den lanserades

En häftig upplevelse ännu idag

Om du inte har sett Steve Jobs presentera Iphone har du något att se fram emot. Än idag är det en av Steves bästa presentationer och känslan av revolution är påtaglig både hos publiken och den mycket uppspelta Steve.

När Steve visar hur pinch-to-zoom fungerar och den imponerade publiken vrålar och applåderar minns vi också känslan av att Apple hade uppfunnit framtiden.

Presentationen

Hemlighetsfull utveckling

Apple har nog aldrig hållit någon ny produkt lika hemlig som Iphone (Intel-versionen av Mac OS X var kanske i samma klass, men där fanns inte samma intresse från allmänheten). Två och ett halvt år sade Jobs att han hade väntat på att få visa upp den, men i efterhand har vi förstått att utvecklingen hade pågått ännu längre.

Det som skulle bli Iphone började som idén att bygga Ipad – en handhållen dator med pekskärm som äntligen fungerar som folk hade börjat tänka sig redan på 70-talet. Tekniska hinder gjorde att Apple fick lägga den på is, men när tanken på en ”Ipod-telefon” började ta form kunde den komma till användning.

Iphone

Iphone vore ingenting utan sin mjukvara, och det hade kunnat gå helt annorlunda om inte Scott Forstall och hans lilla utvecklargrupp hade lyckats få till en version av OS X som fungerade på Iphones arm-processor. Apple hade två konkurrerande idéer för systemet – förutom OS X-varianten utvecklade Tony Fadell och hans Ipod-avdelning en mobilversion av Ipods operativsystem. Till slut vann det mer fullfjädrade systemet, och idag har alla mobiler pekskärm och ett avancerat operativsystem.

Nästa sida: Google tvingas tänka om / Se lanseringen av första Iphone

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 7231 kr.

Bästa pris just nu: 5313 kr