Nu när jul och nyår passerat är vi säkert många som sitter på mängder av minnesvärda bilder på vänner och familj. Dessa vill man så klart göra så fina som möjligt, men en licens till Photoshop är långt ifrån billigt. Som tur är skickas Bilder-appen med Mac OS helt kostnadsfritt och även om programmet är långt ifrån lika kraftfullt som Adobes dito, går det ändå att göra en hel del med det.

Här kommer ett par snabba tips för att förfina dina kära fotominnen.

Läs också: Så här flyttar du enklast bilder från din Iphone till din Mac 


Förbättra-verktyget

För att snabbt förbättra en bild som är lite för mörk, lite för luddig eller lite för urtvättat – tryck på Return-tangenten på din Mac. Klicka därefter på Förbättra-verktyget.

När du gjort detta kommer Bilder att analysera bildens pixlar och gör därefter sitt bästa för att förfina bildens generella klarhet, kontrast och färg. Verktyget försöker även att identifiera områden som ligger i fokus i ett försök att plocka fram objektet lite mer, men även göra hudtoner varmare och detaljer skarpare. Helt beroende på bilden kan du landa med ett foto som har rikare och mer levande färger som i exemplet nedan.

Bilder

Förbättra-verktyget fungerar särskilt bra på foton som är en aningen mörka och som saknar kontrast. I vissa fall kan ett enkelt klick på Förbättraknappen vara allt din bild behöver och för att se vad verktyget gjort, klicka på Justera-ikonen för att öppna justeringspanelen och kika på reglagen i den ljus- och färgsektion som dyker upp. Innan du nyttjar Förbättra-verktyget kommer samtliga reglage att befinna sig i mitten. Genom att se vilka som påverkar av verktyget kan du därefter manuellt justera i efterhand för att få korrekt värde.

Och även om Förbättra-verktyget kan göra under för vissa bilder, löser det inte allt. När det används kommer Bilder att gissa sig fram till vilken korrektur som bilden behöver, men det kan inte gissa vad bilden innehåller ett vilka intentioner som fotografen haft. Med andra ord – Förbättra kan inte berätta för dig om du fotograferat en överexponerade bild på en väldigt färggrann blomma eller en normalexponerad bild av en blek blomma under en molnig dag.

Om bilden behöver lite mer redigering än vad Förbättra-verktyget förmår, då kan du mixtra vidare i de kraftfulla möjligheter som erbjuds via Justera-panelen. Klicka bara på Justera till höger om din bild för att få fram alla olika alternativen eller tryck på A på ditt tangentbord.