Apples operativsystem Mac OS är mycket mer öppet än lillebror IOS. Men trots detta har Apple ändå, de senaste åren, försvårat möjligheten att installera programvara som inte hämtats hem från Mac App Store, samt program från utvecklare som inte registrerat sig för Apples utvecklarprogram. Och sistnämnda är vanligare än man tror – det kostar nämligen 99 dollar om året, vilket många mindre utvecklare inte har råd med.

Missa inte: Så blir du av med Mackeeper, popuprutor och skräpprogram på Macen

Därför är det ändå ganska vanligt att man stöter på osignerad programvara. Sedan Sierra släpptes har det blivit en aningen knepigare att installera dessa, men det är långt ifrån omöjligt. Vi visar dig hur du går tillväga.

Hur kan Mac OS avgöra om mjukvara är signerad eller inte?

När en aktiv utvecklare skapar ett program använder Apple ett certifikat samt sin egen krypteringsdata för att ”signera det”, vilket säkerställer för användaren att det inte modifierats från det att utvecklaren skapade det och tills dess att användaren installerar det. Detta minskar riskerna för skadlig programvara och Apple kan vid minsta övertramp dra tillbaka certifikatet. På så vis kan Apple stoppa utvecklare från att släppa fulmjukvara på Mac OS.

Men all osignerad mjukvara är inte av ondo. Det finns massvis med bra program där ute, skapade av hobbykodare, som tillför intressanta funktioner till Macen utan att skada den. Med det sagt ska du ändå vara försiktig med det du laddar ner – även om Mac OS är relativt säkert är det ingen ointaglig borg.

Tidigare gick det att justera säkerhetsnivån i Gatekeeper i Systeminställningar, något Apple gjort om i Sierra. Innan senaste versionen av Mac OS kunde du välja att släppa igenom vilka osignerade programvaror som helst vilket numera är historia. Dock kan du köra programmen ändå.

Läs också: 6 snabba tips för att få fart på en seg Mac